Béjart Huis heropent met parcours

© Robert Kayaert

Vijf jaar na de dood van Maurice Béjart (80) is het zover. Het Maison Maurice Béjart Huis (MMBH) is levend. Een intimistische, documentaire tentoonstelling met ongeziene foto’s en schrijfsels van de danssfinx maakt het publiek tot 15 december vertrouwt met Béjarts duplex, eigendom van de stad Brussel. In de gerestaureerde dansstudio gingen in september een Conservatoire en Studio 49 van start. In 2014 gaat de Béjartwinkel open.
 

In de Greepstraat 49-51, waar choreograaf Maurice Béjart zijn meesterwerken Le Sacre du Printemps en Boléro creërde, en twintig jaar leefde, huist sinds 2010 het Béjart Huis (MMBH). Het werd in vorm gegoten door Béjart-biograaf Michel Robert, die er een museaal documentatiecentrum wist uit te bouwen.

Een gedeelte van het archief kreeg onderdak bij de ULB, voor verder onderzoek. Tot vorig seizoen verbleven jonge dansers uit Lausanne in residentie in de duplex van Béjart. Nu is die plek heringericht tot expositieruimte met kantoor. Beliris, het federaal-gewestelijk samenwerkingsakkoord, schonk één miljoen aan de stad Brussel om het adres op te knappen.

“Dankzij onze stichting voor openbaar nut is de stad eigenaar kunnen worden van Béjarts huis,” stelt Robert fier. “We kregen het huis in verlengbare concessie voor 27 jaar voor 1 euro per jaar. In 2014 openen we op straatniveau een boekenwinkel over dans.” Robert heeft ook de roeping om een kwaliteitsvolle dansschool voor hedendaagse dans te ontwikkelen. Het Conservatoire de danse Maurice Béjart is in september begonnen in de heringerichte studioruimte, die niet van de stad is maar van de vzw Studio Rue de la Fourche 49, een collectief van artiesten. Sinds september telt hun private school een twintigtal jongeren, die van twee docenten (in het Frans, Engels en Spaans) klassieke en hedendaagse dans onderwezen krijgen.

In de foto- en documentententoonstelling Béjart, parcours libre die er te zien is worden Béjarts lievelingsfotografen alle eer aangedaan. De expo start met de jonge jaren van Béjart (1927-1957). Met ongekende poëzie van zijn hand en een brief ‘A 20 ans’, over wat hij op die leeftijd ambieerde. Na heel die periode - Béjart kwam pas in 1958 naar Brussel, om Le Sacre te schrijven voor Muntdirecteur Maurice Huisman - volgen ongeziene foto’s van Béjart met VIP’s als Pompidou, koning Boudewijn, koningin Elisabeth van Engeland of Pierre Cardin. En een filmprojectie van meer dan vijftigjarige opnames van RTB(F). Op 29 november zal La Trois (RTBF) die trouwens heruitzenden. Vooral Béjarts Indische productie Bhakti, de aquarellen voor de kostuums en decors van Le Molière imaginaire, waarin hij meedeed, en fotowerk van William Dupont, die Béjart veertig jaar volgde, verbazen.

Béjart, parcours libre, tot 15/12, alle dagen 14-18 uur, behalve maandag, Greepstraat 49, Brussel. Liefst na reservatie: 02-347.44.68.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De witte file: de camionette verovert de stad
  • Laisse les filles tranquilles: 'Het intimideren moet stoppen'
  • NRC-correspondent: 'Laat Brussel niet te hip worden'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • AfricaMuseum: sur les chemins de la décolonisation avec Emma De Swaef
  • Raoul Servais: het geheim van de animatiefilmpionier
  • Duizelen op lintjazz en stoepdisco
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement