Belfius stelt haar kunstcollectie tentoon

Sinds 2015 stelt Belfius op de 32ste verdieping van haar hoofdkantoor aan het Rogierplein een deel van haar enorme kunstcollectie tentoon. Dit jaar kan het publiek er terecht voor de expo Magma Cloud Ashes, met werken van Brueghel tot Borremans.

De verzameling van Belfius is met bijna 4.300 werken de grootste privécollectie van Belgische kunst. Ze omvat vijf eeuwen vaderlandse kunstgeschiedenis in uiteenlopende stromingen. Van het abstract expressionisme van Alechinsky, via het surrealisme van Magritte, tot de barokwerken van Jan Brueghel. De Belfiuscollectie ondersteunt ook nieuwe kunstenaars door werken te verkopen, en met het vrijgekomen geld nieuwe werken aan te kopen. “Bij een eventuele beursgang van Belfius zijn er ook maatregelen getroffen om de collectie in België te houden” verzekert communicatie-verantwoordelijke Mieke Debeerst nog.

Van de 4.300 werken worden er nu ongeveer vijftig tentoon gesteld. De nieuwe expo is opgebouwd rond de kleuren rood (magma), wit (cloud) en zwart (ashes) en de grondstoffen waarmee schilders die verfkleur maakten. Met de stoffen en tinten als rode draad, worden de zeer uiteenlopende kunstwerken aan elkaar gebonden. “Er is een dimensie van het begrip kleur die stromingen en tijdsperken overstijgt” zegt Paul Grard, die bezoekers door de tentoonstelling gidst. “Er is geen kunst zonder grondstoffen, zonder kleur. Hoe een bepaalde kleur door de kunstgeschiedenis evolueert willen we in deze expo extra in de verf zetten”

De vorige twee jaren bezochten zo’n 20.000 bezoekers de collectie. Dit jaar is de collectie één zaterdag per maand open voor het publiek. Van augustus tot december is dat zelfs twee keer per maand. De expo is gratis maar je moet je wel even inschrijven op hun website.

MAGMA, CLOUD, ASHES > 15/12, Rogiertoren

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?