Daniel Couvreur: 'Terug naar kindertijd'

Niels Ruëll
© Brussel Deze Week
10/03/2013
Dat het Belgisch Stripcentrum uitpakt met een grote expo rond Willy Vandersteen is logisch, want dit jaar vieren we zijn honderdste verjaardag. Gek genoeg is de curator Franstalig: de gereputeerde stripjournalist Daniel Couvreur.

Mogen we het opmerkelijk vinden dat u de tentoonstelling cureert?
Daniel Couvreur: "Ik was zelf verrast! Toen de vraag kwam, dacht ik spontaan: 'maar enfin, vreemd dat je een Franstalige curator aanstelt voor een expo rond dé emblematische auteur van de Nederlandstalige strip'. (lacht) Al ben ik als kind wel opgegroeid met Suske en Wiske, en las ik ook de serie rond Jerom, Bessy en De Familie Snoek. Sommige reeksen zoals De Rode Ridder moest ik in het Nederlands lezen bij gebrek aan een vertaling. Vandersteen en Marc Sleen met Nero waren voor mij de grote Vlaamse striptekenaars. Dat de opdracht me terugvoerde naar mijn kindertijd beviel me. Daarnaast vroeg ik me af waarom ik zo van Vandersteen hield, en waarom hij langs Franstalige kant veel minder succes kent."

En waarom was het succes er minder?
Couvreur: "Bessy was in de jaren 60 en 70 een hit maar raakte in de vergetelheid. Robert en Bertrand heeft nooit aangeslagen, net zomin als De Rode Ridder of Safari. Van Karl May verkocht alleen het album Winnetou goed. Dus blijft Bob et Bobette over, en ook die reeks is uit de mode geraakt. Op het jongste festival van Angoulême sprak ik heel wat tekenaars, scenaristen en uitgevers op Vandersteen aan. Ze kenden hem niet, en lachten ermee tot ik hen vertelde dat hij twee miljoen albums per jaar verkocht. In Duitsland kwam er op een bepaald moment zelfs een Bessy per week uit."

Waarin schuilt zijn grootste kracht?
Couvreur: "Alles zelf tekenen was onmogelijk, dus zette hij een studio aan het werk. Op zijn hoogtepunt zelfs twee: Studio Vandersteen en de Bessy-studio. Maar hij stond altijd aan de wieg van een serie: hij verzon de personages, bedacht een mise-en-scène, stelde een grafische bijbel samen en ontfermde zich over de eerste verhalen. Was hij op een reeks uitgekeken, dan lanceerde hij er een nieuwe. Wat mij het meest fascineert is de verteller. Vandersteen had het nodig om te vertellen. Van kindsbeen af. Op school, op straat in de Seefhoek: als hij vertelde, hing iedereen aan zijn lippen."

Willy Vandersteen vertelt, van 12 maart tot 1 september in het Belgisch Stripcentrum, Zandstraat 20, 1000 Brussel, 02/219.19.80.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni