Expo fotografie: ‘Sporen van Belgen in Marokko’

© D’Ieteren Gallery Brussels
Wat gingen Belgen in de loop van de geschiedenis in Marokko zoeken? Verfrissend om die vraag ook eens in de andere richting te horen stellen. Een antwoord in tachting foto’s vindt u in de hedendaagse ‘riad’, een Marokkaanse woning rond een binnentuin, op de Kunstberg.

Het zijn foto's uit de oude doos, van eind negentiende eeuw tot de jaren 1970, maar het begrip 'doos' wordt op een hoger plan getild door de scenografen van het collectief START XXI en Fenna Zamouri. De zwart- en goudkleurige blokkendoos waar u kunt binnenstappen, moet de intieme sfeer van een traditionele Marokkaanse woning oproepen, maar ook die van de Brusselse, Antwerpse en Casablanca-fotoarchieven.
Het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Daarkom stelt daarin foto's tentoon die sinds vorig jaar langs de Marokkaanse steden trekken. Dat was een initiatief van de Association Marocaine des Lauréats de Belgique, die hiervoor nauw samenwerkte met het Consulaat-Generaal van België in Casablanca.

D'Ieteren
In zestien kamers worden onze economische avonturen in Marokko getoond, zoals de introductie van de suikerbiet, missies van kunstenaars die aangetrokken werden door het licht van Marokko, de traditie van de Belgische Zeemacht en de Zeevaartschool die Marokkaanse havens aandoen, koninklijke en prinselijke bezoeken, auto- en motorsportverhalen en ook puur avontuur. Zo trok Pierre D'Ieteren in de jaren vijftig met drie Brusselse vrienden dwars door Afrika in een Volkswagen Kever en een Volkswagen Combi. In zijn boek Images du souvenir staan ook foto's over de tocht door de Atlas en de Sahara. Het tijdperk van de kleurenfoto's wordt ingezet in de laatste kamer, waar een reportage te zien is over het vlot dat Fons Oerlemans in de jaren zeventig zelf bouwde en waarmee hij in Marokko van wal stak.

--------------------------
Sporen van Belgen in Marokko, van 27 oktober tot 7 november 2010, gratis. Info via Daarkom, 02-227.64.10 of info@daarkom.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement