Groot Broederschap van de Heilige Sint-Guido stelt zichzelf tentoon

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
06/02/2012
In de aanloop van de Sint-Guido-millenniumviering organiseert het Groot Broederschap van de patroonheilige een tentoonstelling in het Begijnhof. De expositie belicht de geschiedenis van de Anderlechtse manteldragers.

De geschiedenis van het broederschap zou teruggaan tot ergens in de zestiende eeuw, toen er een confrérie opgericht werd om het overbrengen van de beenderen van de heilige Guido naar de crypte van de kerk te begeleiden. Het bisdom van Mechelen zou overigens nog de ontstaansakten bezitten. "We proberen nu deze documenten in handen te krijgen voor de tentoonstelling en hopen die tijdens de viering in september te exposeren," zegt Walter Vandenbossche, voorzitter van het broederschap.

Nu al is in het Begijnhof het eerste ledenboek van 1631 te zien. Opvallend is dat er toen al vrouwen in vermeld stonden. De bestaansreden van het broederschap was dan ook niet alleen pure devotie, maar ook en vooral een bescherming tegen de heksenjacht die onder de Spaanse bezetting op protestanten werd gehouden. Het lidmaatschap gold als bewijs van je katholieke geloof.

Vloeken? Betalen!
Op de tentoonstelling is ook te zien hoe het broederschap evolueerde naar een sociale vereniging. Zo werden de statuten van de vereniging in 1862 door de toenmalige kardinaal Sterckx vernieuwd in een periode waarin de armoede welig tierde. Het broederschap bestond uit een verzameling ambachtslieden. Telkens als een broeder vloekte of spuugde, moest hij (of zij) een paar centiemen betalen. Zo werd een spaarpotje aangelegd waarmee leden in financiële nood geholpen werden, een negentiende-eeuwse voorloper van het OCMW, zeg maar.

Nu het christelijke geloof sterk op de proef wordt gesteld, zijn de manteldragers van Sint-Guido nog altijd actief. Meer nog: de vereniging telt vandaag zelfs honderdvijftig leden, onder wie veertig manteldragers. De mantels van de broeders blinken overigens als nooit tevoren, nadat ze onlangs zijn opgeknapt door een gespecialiseerd bedrijf. Als lid mag je de prestigieuze mantel dragen. Of je daarvoor ook een goed christen moet zijn? "Welnee, we kijken echt het doopregister niet meer na. We vragen enkel aan onze leden om de universele waarden waar het broederschap voor staat, te onderschrijven," zegt de voorzitter.

Leden houden een keer per jaar een gezellig diner en brengen ook een bezoek aan een ander genootschap.

Jean-Paul Petrus is een van de manteldragers. "Mij trekt vooral de authenticiteit van de vereniging aan. We willen in het Twitter- en Facebook-tijdperk de geschiedenis laten herleven." Net als alle andere leden staat hij vermeld in het ledenboek, dat voor eeuwig bewaard wordt door het Erasmus­museum. Hoe wil hij herinnerd worden? "Behulpzaam, soms koppig als een ezel, maar wel met een olifantengeheugen."

-----------
De tentoonstelling in het Begijnhof (Kapelaanstraat 8) loopt zeker nog tot eind september. Open van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Kaartjes kosten 1,25 euro. Meer op www.broederschapheiligeguido.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni