Het Stripdorp, de kinderdroom van een Parijse chirurg

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
14/10/2011
Een jaar geleden werden in het zeventiende-eeuwse pand aan de Zavel nog meestergravures verhandeld, nu staat alles er in het teken van de strip. Het Stripdorp van de chirurg Francis Slomka beslaat 1.500 vierkante meter en is een ode aan de Negende Kunst.

T ien dagen voor de opening is het Stripdorp aan de Zavel nummer 8 nog (deels) een werf. Maar in de voormalige kapel staan de tafels al gedekt waar straks de Popeye- en Obelixburgers (XXL!) opgediend worden. Aan de zijwanden hangen genummerde gravures van Hergé. Helemaal vooraan hangt een afbeelding van de raket van Kuifje, negen vierkante meter groot, met een geschatte waarde van 20 à 25.000 euro. Er zijn er maar vijftien van, Francis Slomka heeft er twee in de aanbieding.

Strips zijn big business : in 2006 werd voor een eerste, genummerde en gesigneerde editie van Tintin au pays des Soviets 50.000 euro neergeteld, en eerder al haalde een cover in gouache van Tintin en Amérique de fabuleuze som van 800.000 euro.

Francis Slomka heeft verschillende Europese tekenaars - Hergé, Morris, Peyo, Moebius, Tabary en anderen - persoonlijk gekend. Daardoor heeft hij een indrukwekkende collectie met originele tekeningen kunnen uitbouwen. Slomka, in 1958 geboren in Parijs, is een chirurg met een passie voor stripverhalen. In Parijs heeft hij een eigen ziekenhuis, de Clinique du Genou. Al vanaf zijn veertiende was hij bedrijvig als stripjournalist. Van zijn achttiende tot zijn twintigste werkte hij voor Antenne 2. Op zijn eenentwintigste werd hij uitgever van Iznogoud van Tabary en Goscini.

En in 2008 richtte hij in de Lichtstad samen met zijn drie zonen de Galerie Slomka op. De galerie is vertegenwoordigd op grote beurzen als Art Paris Art Fair en Brafa, de Brussels Antiques and Fine Arts Fair. Dat hij ooit een galerie zou openen aan de Zavel, stond in de sterren geschreven, zegt hij zelf. "Ik vind de Zavel een magische plek, ik kom hier al sinds mijn jeugd. Een paar jaar geleden stapte ik de lingeriewinkel binnen die zich op de plaats bevond waar we nu staan en vroeg ik of er niets te koop of te huur stond. Van het een kwam het ander." Slomka werd eigenaar van een deel van de drie panden aan de Zavel nummer 8, andere delen huurt hij met een optie tot kopen. Toen hij in 2010 in Brussel was voor de Brafa, besloot hij zijn Village de la Bande Dessinée/Stripdorp te openen. En als om te onderstrepen dat strips aan de Zavel thuishoren, organiseert de veilingzaal Pierre Bergé tegenover het Stripdorp volgende week een veiling van tekenverhalen.

New York
De formule om een restaurant in een kunst­galerie of een kunstgalerie in een restaurant te openen, leerde Slomka in New York kennen. Een restaurant werkt volgens hem drempelverlagend: "Er zijn niet weinig mensen die bang zijn om een kunstgalerie binnen te stappen."

De formule heeft ook het voordeel dat je er niet hoeft te eten of strips of kunstwerken te kopen. Je kunt er gewoon stripplaten van beroemde meesters bewonderen. "Grote verzamelaars hebben nu al aangeboden om hun collectie tentoon te stellen."

Slomka belooft dat de boekhandel een van de grootste van Europa wordt. Naast alle nieuwe albums worden er ook oude albums aangeboden die elders niet meer te verkrijgen zijn. De stripliefhebber kan er ook zeldzame edities, gesigneerde albums en dito lithografieën op de kop tikken. Er liggen strips in het Frans, Nederlands, Engels en Spaans. Kuifje is er in alle beschikbare talen. In de kinderhoek met kussens kan het kroost de recentste strips lezen.

Aan de ingang wordt op 21 oktober, op de vooravond van de filmpremière van The adventures of Tintin - The secret of the unicorn , een standbeeld van Kuifje en Bobbie onthuld. Het bronzen beeld is van de hand van de bekende beeldhouwer Nat Neujean. De Antwerpenaar Neujean was de eerste die in 1953, na lang aandringen van Hergé, diens papieren helden in drie dimensies vereeuwigde. Het beeld van Neujean dat aan de ingang van het Stripdorp komt, heeft nog een tweelingbeeld dat in een cultureel centrum van Ukkel staat. Dat beeld, oorspronkelijk bedoeld voor het Wolvendaelpark, werd in 1975 besteld voor de dertigste verjaardag van het weekblad Kuifje . De zoon van Neujean stond model voor Kuifje. Toen Slomka het bronzen beeld twee jaar geleden in Parijs kocht, beloofde hij het terug naar Brussel te brengen. Dat is ondertussen gebeurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni