Jasper Rigole wint Young Belgian Art Prize

Videokunstenaar Jasper Rigole (°1980) heeft de hoofdprijs gewonnen van de Young Belgian Art Prize. Er waren negen genomineerden voor deze prijs. Hun werk is tot 15 september te zien in het Paleis voor Schone Kunsten.

De Young Belgian Art Prize heette tot vorig editie de prijs Jeune Peinture Belge/Prijs Jonge Belgische Schilderkunst. Dat is de belangrijkste onderscheiding voor jonge kunstenaars (onder de 35 jaar) in België. De winnaar werd woensdagavond in Bozar bekendgemaakt.

Jasper Rigole won de grote Prijs Crowet (25.000 euro). Ook Philippe Van Wolputte, Fabrice Pichat, Felicia Atkinson en Céline Butaye werden bekroond. Voor het eerst kan het publiek eveneens een prijs toekennen, die op het einde van de tentoonstelling wordt uitgereikt.

De nieuwe naam van de prijs geeft aan dat het niet meer uitsluitend over schilderkunst gaat, maar over alle vormen van beeldende kunst. Op de tentoonstelling ziet men zowel beeldhouwwerk als reflecterend licht van Céline Butaye en mysterieuze portretten van verzamelaars door Helmut Stallaerts.

De installatie van Philippe Van Wolputte met bewerkte foto's heeft de vorm van een historische documentaire. Zijn werk stelt vragen over de vervagende grens tussen feit en fictie.

Young Belgian Art Prize, tot 15 september in het Paleis voor Schone Kunsten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Van Cloaca tot counterstrike: het poppretpark van Wim Delvoye
  • Philosophes miniatures au Millenium Festival
  • Fearless film-maker goes where no one has gone before
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement