Jonge wetenschappers brengen poolgebieden naar Brussel

Een groep jonge wetenschappers organiseert komend weekend een wetenschapskermis over de poolgebieden. Het publiek kan er experimenten uitvoeren en via een liveverbinding vragen stellen aan onderzoekers die op poolexpeditie zijn.

België is deze week het gastland voor de Antarctic Treaty Consultative Meeting, waar over de milieutoekomst van de poolgebieden gesproken wordt.

Een groep jonge polaire wetenschappers organiseert naar aanleiding daarvan een evenement in het Paleis der Academiën in de Hertogsstraat. Bezoekers kunnen er deelnemen aan allerlei experimenten, die bijvoorbeeld het effect tonen van het smelten van ijs op de zeespiegel. "De experimenten worden begeleid door jonge onderzoekers die zelf op expeditie geweest zijn, en dus hun persoonlijke ervaringen kunnen delen", zegt organisatrice Ines Tavernier.

Verder kunt u er gaan luisteren naar lezingen in het Frans, Engels of Nederlands over expedities naar Antarctica. "De lezingen zijn gericht op een breed publiek, vooral families met kinderen, en leerkrachten", zegt Tavernier. "Zo komt er een wetenschapper uitleggen waarom ijsberen geen pinguïns eten, en een andere heeft het over de Zuidpoolexpedities van eind de negentiende eeuw tot nu."

Via een liveverbinding met de Zuidpool kan het publiek zelf ook vragen stellen aan wetenschappers die er momenteel op expeditie zijn. Verder zijn er spelen in het thema en voor de allerkleinsten is er een kinderhoekje voorzien.

"We zijn allemaal bijzonder geboeid door de poolgebieden; het zijn nog ongerepte stukken natuur, maar ze zijn ook zeer belangrijk voor ons klimaat. Dat enthousiasme hopen we te delen met het publiek."

Wetenschapskermis, 25 mei vanaf 12 uur en 26 mei vanaf 10 uur, Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
Het evenement is gratis. Meer informatie en het programma vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Brussel heeft eigen gezondheidsplan
  • Claude Moraes is Brits Europarlementslid en moet door de brexit noodgedwongen afscheid nemen van Brussel
  • Bernard Clerfayt (Défi) en Quentin van den Hove: ‘Schaarbeek is het nieuwe New York’
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Brussels Summer Festival: Laissez-vous surprendre par notre guide
  • Chronique d'un été: Brihangs broeierige zomer
  • Five ways to keep a cool head in the summer heat
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement