MIMA brengt street artists uit Brooklyn naar Molenbeek

Op 24 maart opent het nieuwe museum voor actuele kunst MIMA (Millenial Iconoclast Museum of Art) de deuren in de voormalige brouwerij van Belle Vue. De allereerste expo heet City Lights en brengt vier kunstenaars uit het hippe Brooklyn naar de Molenbeekse kanaaloever. Zowel werkmannen als de geselecteerde kunstenaars moeten nog heel wat werk verzetten in het gloednieuwe museum. "Het is een beetje een circus momenteel, maar we hebben eigenlijk geen stress."

Voor de tijdelijke openingstentoonstelling City Lights zakken vijf kunstenaars af naar het kanaal vanuit Brooklyn, het toonaangevende creatieve stadsdeel in New York. Het gaat om Maya Hayuk, Momo, Swoon en het duo Faile. 

Momo en Maya Hayuk staan bekend om hun kleurrijke mural art en ze zijn momenteel druk in de weer om hun werk in het museum zelf aan te brengen. Maya Hayuk krijgt een eigen, naar verluidt speciale ruimte, in de ex-brouwerij. “Ze maakt nu een schilderij van aan de vloer tot aan het plafond. Qua kleuren is het zeer intensief en het werk is ook zeer psychedelisch”, vertelt Raphaël Cruyt, één van de oprichters van MIMA. Hayuk was eerder al aan het werk in Charleroi (lees verder na foto).

De twee artiesten werken momenteel aan hun expo, terwijl de laatste hand nog wordt gelegd aan het gebouw. “De elektriciteit en de belichting is nog niet in orde. Ook de keuken moet nog afgewerkt worden”, zegt Raphaël. Woensdag zijn de bouwwerken normaal gezien helemaal klaar. “We gaan richting het einde van dit project en starten aan het begin van onze eigen MIMA-geschiedenis.”

Vrije kunstenaar
Swoon en Faile gaan vanaf volgende week aan de slag met met hun kunstinstallaties. “Eind volgende week plakt Faile grafische posters op de muren. Swoon krijgt de vrijheid om papieren werk te installeren, waar ze maar wil.” Of het werk van Swoon dus te zien zal zijn tussen de permanente collectie, of zelfs ergens aan de buitenkant van het museum is voorlopig dus nog onbeslist.

Op 24 maart opent de expo City Lights, dat gebeurt niet met een klassieke openingsvernissage. “Misschien kunnen we voor onze volgende expo een gratis openingsavond organiseren. Nu vragen we tijdens de eerste vier dagen 5 euro entreegeld.”

Mix van kunst en muziek
Het team van MIMA is nog te klein om een overrompeling op de openingsavond aan te kunnen. “We hebben nog geen ervaring met het gebouw of met een groot publiek te midden van de kunstinstallaties. Daarom nemen we geen risico’s”, vertelt Raphaël.

Bezoekers die in maart niet tot in het MIMA raken, moeten niets vrezen. De tentoonstelling City Lights zal nog tot eind augustus open zijn. Het museum plant ook om haar publiek maandelijks te verrassen met een evenement. Zo komen er bijvoorbeeld miniconcerten in de exporuimte.

MIMA mikt ook met haar tweede expo op zo’n mix van verschillende kunstvormen en muziek. Vanaf eind september wordt het gevarieerde werk van Boris Tellegen er verwelkomd. “Hij heeft grafisch werk, video’s en heeft ook een link met games en elektronische muziek.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement