Museum van het Kapitalisme verhuist naar Brussel

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
20/06/2014

In februari 2015 krijgt het Museum van het Kapitalisme een tijdelijke stek in Sint-Gillis. De initiatiefnemers zijn op zoek naar een vaste locatie in Brussel.

Wie de naam van het museum hoort, vraagt zich meteen af of het Museum nu een rabiate tegenstander of een vurig verdediger van het politiek-economische systeem is.

Geen van beide, zeggen de initiatiefnemers. “We staan volledig los van politieke partijen en van het verenigingsleven," zegt communicatieverantwoordelijke Thomas Predour aan brusselnieuws.be.

“Het museum wil geen standpunt nemen pro of contra het kapitalisme. In de expo komen zowel de positieve als de negatieve kanten van het kapitalisme aan bod, en die krijgen ook elk hun eigen zaal. Zo is er de zaal van de hoop, die toont welke mogelijkheden het systeem biedt aan mensen en maatschappijen. Maar er is evenzeer een zaal gewijd aan manieren om het systeem te verbeteren, bij voorbeeld door het produceren en promoten van bioproducten. Een andere zaal stelt alternatieven voor."

Bezoekers mogen ook zelf hun alternatieven op een muur neerschrijven." Voorts tonen we een propagandafilm uit de jaren vijftig dat de loftrompet luidt over het Marshallplan. De hoofdtoon is didactisch, maar het museum is toch ook ludiek."

Museum van het Communisme
Het idee groeide bij een van onze vrijwilligers tijdens een bezoek aan het museum van het Communisme in Praag. Hij dacht: “Waarom geen gelijkaardig museum van het kapitalisme oprichten?”

Het museum kreeg tijdelijk, gedurende vier maanden, onderdak in de universiteit van Namen. Maar die expo sluit op 28 juni de deuren. In vier maanden tijd kwamen er in Namen 3.500 mensen over de vloer en deden we 85 geleide bezoeken, meldt de RTBF en bevestigt Predour aan brusselnieuws.be.

“We zijn aan het onderhandelen om de expo in februari 2015 te heropenen in Sint-Gillis, eveneens voor een periode van vier maanden. Intussen zijn we koortsachtig op zoek naar een plaats om een permanent museum te openen in Brussel”, aldus Predour.

Crowdfunding
Cruciaal voor de toekomst van het museum zijn de subsidies. “We zijn een groep van veertien vrijwilligers, allen tussen 25 en 32 jaar jong. “Tot nu toe moeten we het vooral hebben van crowdfunding. Een zestigtal schenkers gaven 5 à 500 euro elk. We hebben – beperkte – subsidies van de Franse Gemeenschap. In de toekomst willen we er een tweetalig museum van maken, als we subsidies krijgen van de Vlaamse Gemeenschap”.

Meer info over het museum in wording vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni