Nieuwe heiligen: Kehinde Wiley in Bozar

© Kehinde Wiley
| Mary, Comforter of the Afflicted I, 2016 Vitrail, cadre en aluminium 248,9 x 184,8 cm ; 98 x 72 3/4 in.

Vergeet Rita en haar hopeloze gevallen. De heiligen van de Afro-Amerikaanse schilder Kehinde Wiley staan vol zelfvertrouwen in de echte wereld. In Bozar zijn vijf glas-in-loodramen te zien van de kunstenaar, die maandag zijn officiële portret van de oud-Amerikaanse president Barack Obama onthulde in Washington DC.

Kehinde Wiley (40) is vooral bekend voor zijn heldhaftige portretten van Afro-Amerikanen, vaak in poses en scenes die doen denken aan werken van oude Europese meesters als Giovanni Battista Tiepolo of Jacques-Louis David. 

Die fusie van stijlen, een zwarte knipoog vol zelfvertrouwen naar een hagelwitte traditie, is zijn handelsmerk. De macht en kracht die uit Wileys portretten straalt, vaak van mannen en vrouwen die traditioneel onmachtig geportretteerd worden, zijn vaak voer voor discussie.

Judith

Zo belandde zijn schilderij Judith Beheading Holofernes in een mediastorm, omdat het hoofdpersonage Judith een zwarte trotse vrouw was die een blanke vrouw, en geen man zoals in het voorbeeld van Caravaggio, had onthoofd. 

Ondanks de controverse werd Wiley gekozen om het officiële portret te maken van Barack Obama, oud-Amerikaans president en de eerste Afro-Amerikaan die de ambt bekleedde. Het werk, dat Obama al zittend toont in een zee van groene blaadjes en bloemen, werd maandag onthuld in het Smithsonian Institute in Washington DC.

Geloof

Dat portret hangt niet in Bozar. Maar zijn vijf glas-in-loodramen, die voor het eerst in België getoond worden, tonen wel Wileys fascinatie met de kwetsbaarheid in afbeeldingen van heiligen in het christelijke geloof.

De glas-in-loodramen kaderen in het komende festival Afropolitan, dat van 23 tot 25 februari loopt in Bozar en waarin kunstenaars en intellectuelen uit Afrika of met Afrikaanse roots uit Europa en de Verenigde Staten voor het voetlicht worden gebracht.

> Kehinde Wiley. Lit. Bozar. 7/2 > 5/5. Gratis Toegang. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?