Ode aan alles-kunstenaar Henry van de Velde

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
12/09/2013
De Gentse Boekentoren is zijn bekendste verwezenlijking, maar art-nouveaukunstenaar Henry van de Velde (1863-1957), de bourgeois met socialistische sympathieën, was veel meer dan een architect. Hij was ook designer, kunstpedagoog, schilder, boekontwerper en artistiek adviseur.

De retrospectieve 'Henry van de Velde - Passie Functie Schoonheid' was eerder al in Weimar te zien. In Weimar beleefde van de Velde zijn grootste successen. De expo van de Klassik Stiftung Weimar werd aan de Belgische context aangepast : zo is er volop aandacht voor de invloed van van de Velde op de kristalproductie van Val-Saint-Lambert.

En er is ook meer dan één primeur. Het bureau dat van de Velde ontwierp voor Koning Leopold III bijvoorbeeld wordt voor de allereerste keer aan het grote publiek getoond. Maar vooraleer u bij het bureau belandt, hebt u al 462 andere meubelstukken, gebruiksvoorwerpen, tekeningen, juwelen, vazen en maquettes bekeken. Waaronder helemaal aan het begin de wereldvermaarde zilveren kandelaars die op de kaft van de schitterende cataloog van uitgeverij Lannoo prijken.

Op dit eigenste ogenblik staat Villa Bloemenwerf, het eerste huis van Henry van de Velde, te koop voor 2,45 miljoen euro. Het Ukkelse pand werd sinds van de Velde nog maar twee keer verkocht.

De tentoonstelling 'Henry van de Velde - Passie Functie Schoonheid' loopt tot en met 12 januari 2014 in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Jubelpark 10, 1000 Brussel. Toegangsprijs: 10 euro. De cataloog kost 45 euro. Inlichtingen: www.kmkg.be

Een uitgebreid artikel over Henry van de Velde leest u volgende week in Brussel Deze Week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni