Opmerkelijke kunstwerken krijgen vijf maanden respijt

De rechtopstaande container van Luc Deleu en het stalen rad van Thomas Catrysse mogen nog 5 maand langer het Brusselse straatbeeld kleuren. Respectievelijk aan de Pachecolaan en de Ursulinenstraat. Welk lot ze daarna beschoren zijn, is niet duidelijk.

De twee kunstwerken kwamen er in het raam van het project Jonction van de kunstencentra Recyclart en Congres. Zij trachten daarmee de openbare ruimte rond de stations Congres en Kapellekerk, beiden op de Noord-Zuidas, nieuw leven in te blazen.

De Brusselse schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) laat in een persbericht weten dat beide kunstwerken nog tot januari op hun tijdelijke locatie mogen blijven.
Het gaat om de gekantelde en op één punt rustende container van architect-kunstenaar Luc Deleu, en de zogenaamde Loop van Thomas Catrysse aan de Ursulinenstraat: een stalen rad van treinsporen.

"Wat er daarna met de kunstwerken gaat gebeuren is nog niet duidelijk", zegt Emmanuel Angeli van het kabinet-Lalieux aan brusselnieuws.be. "Voor een nieuwe locatie of langer verblijf is een vergunning nodig. We hebben nu nog even de tijd om na te denken. Karine Lalieux wenst in elk geval dat de kunstwerken nadien een mooie vitrine krijgen", aldus Angeli.

"Het is wel een feit dat beide werken nauw verbonden zijn met hun huidige locatie. De container kan men ook zien als een pijl, een richtingaanwijzer, terwijl het rad ook wil betekenen "de cirkel is rond: de Noord-Zuidas is een verbindingsas."

Eerder had Henri Simons, voorzitter van de vzw Recyclart voorgesteld om de container te plaatsen in de havenbuurt.

Het project Jonction is ontstaan rond de viering van 60 jaar Noord-Zuidverbinding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Wat met Brussel? Onze toekomst in het nieuwe België
  • De nieuwe Begijn-hofkerk van Daniël Alliët
  • Nisma Alaklouk schreef 'Brusselse vrouwen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Bad Boys for Life: Adil & Bilall take over Hollywood
  • The sound of the Belgian underground
  • Gudny Rosa Ingmarsdottir à fleur de peau
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement