Reizende expo over Horta's topcreaties even thuis

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
29/01/2014

Na een reis langs het American Institute of Architects, de Belgische Ambassade in Washington DC (2012) en de Boekenbeurs in Taipei (2013) staat de expositie ‘Naar de bronnen van de art nouveau’ tot half maart in de Sint-Gorikshallen. Een visueel festival over vier huizen van Victor Horta, precies op het moment dat minster-president Vervoort kan beslissen over de bestemming van Horta’s Aubecqgevel.

De gewestelijke Dienst voor Monumenten en Landschappen liet samen met VisitBrussels, 27 tweezijdige foto- en tekstpanelen maken over de meesterwerken van Victor Horta (1861-1947), opgeleid door Alphonse Balat, architect van koning Leopold II. De idee hiertoe kwam nadat de directrice van het Institute of Architects uit Washington in Brussel een tentoonstelling over het Aubecqhuis zag; ze wou graag iets etaleren tijdens de Brussels Days in haar stad (2012). De scenografie werd opgevat als mobiele, educatieve appetizer om de schat aan art-nouveaupanden in Brussel toeristisch te promoten, en kan dus reizen. In één klap worden hiermee ook de verenigingen die fiets- en wandeltours over art nouveau in Brussel organiseren, gepromoot. Waar de panelen na de maand maart naartoe gaan, staat nog niet vast. Recent kreeg het kabinet Vervoort wel de bestelde studie binnen die een reflectie bundelt over wat met de afgebroken Aubecqgevel (1949) moet gebeuren. Die ligt al 65 jaar in een puzzel te wachten (foto), en werd eigendom van het gewest.

Luxe uit Congo
De fotoreportage focust op vier huizen van Horta die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan: de hôtels Tassel, Van Eetvelde, Solvay en de atelierwoning van Horta zelf (nu museum). Tekstueel ligt het accent op spitante citaten van Horta, zoals “Men heeft het tegenwoordig over een ‘esthetische revolutie’; hilarisch gewoon.” Wat opvalt is dat het om Horta’s topcreaties gaat, waarin het exotische materiaal (koper, hout, ivoor,...) gretig werd omgezet in luxueus ambachtelijk maatwerk. In een stijl die ook aandacht had voor het warme evenaarslicht, geëvenaard dankzij het wintertuinglas. De riante woning van Leopolds Staatsscretaris voor Congo-Vrijstaat, Edmond van Eetvelde, die na verplichte terugkeer door malaria vanuit Brussel zijn kroondomeinopdrachten verderzette; komt met de nieuwe foto’s buitenissig tot zijn recht. Met de verwerking van onyx en mahoniehout is het huis ‘een uitnodiging voor een reis naar een fascinerend Congo’, stelt de tentoonstelling. Op de muren verwijzen gestilleerde motieven naar hoorns. Alles verwijst ook naar de opdracht van Van Eetvelde om afzetmarkten te zoeken voor de uit Congo-Vrijstaat ingevoerde materialen. Van Eetvelde zou trouwens ook curator van de Congo-promotentoonstelling in Tervuren (1897) worden, waar de art-nouveaukunst in al zijn rijkdom werd geëtaleerd. Een jaar later in 1898 had Horta voldoende middelen om zijn eigen, riante woning te bouwen in de Amerikaansestraat.

Naar de bronnen van de art nouveau

data: tot 16/03, van 10 > 18.00

tickets: gratis

waar: Sint-Gorikshallen, Sint-Goriksplein 1, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni