Taxi Driver, foto's van Steve Schapiro

Éminence grise Martin Scorsese geldt vandaag als de grootste nog levende Amerikaanse filmregisseur. Fans en critici mogen dan reikhalzend uitkijken naar elke nieuwe productie van zijn hand, velen zijn het er intussen over eens dat de cineast dertig jaar geleden met Raging bull (1980) en Taxi driver (1976) zijn beste werk heeft geleverd. Aan die laatste titel, een klassieker van de New Hollywood-cinema van de seventies, wijdde uitgeverij Taschen zopas een luxueus fotoboek met bijbehorende expo in haar Brusselse winkel.

Martin Scorsese's intens persoonlijke Taxi driver fascineert vandaag nog altijd door zijn compromisloze evocatie van het nachtelijke New York anno 1976 als de hel op aarde, een parallel universum van verlopen bordelen, morsige bars en groezelige grindhouse-bioscopen bevolkt door "the scum of the earth". Daarnaast is Taxi driver uiteraard synoniem met ongebreideld cinefiel genieten van Michael Chapmans expressionistische kleurenfotografie, Paul Schraders briljante, autobiografische scenario, Scorsese's koortsachtige mise-en-scène en De Niro's legendarische vertolking als Travis Bickle, het slapeloze titelpersonage. Maar bovenal raakt Taxi driver ons in zijn ontroerende portret van grootstedelijke eenzaamheid met Travis als "God's lonely man" die wanhopig tracht zin te geven aan zijn banale leven.

Uitgeverij Taschen brengt nu hulde aan Scorsese's meesterwerk met een luxueus fotoboek van Steve Schapiro, de fotograaf die ook The Godfather family album van Taschen op zijn conto heeft staan. Het Taxi driver-boek verschijnt in een exclusieve collector's edition en art edition waarvoor u 500 tot 1.250 euro moet ophoesten. Ook voor een diehardfan als uw dienaar is dat een bedrag dat buiten zijn financiële bereik valt. Maar gelukkig promoot de Brusselse Taschen Store de lancering van het boek met een (bescheiden) expo waar u gratis heen kunt.

In het dertigtal tentoongestelde foto's - een mix van grofkorrelig zwart-wit en warme kleuren - vat Schapiro in dynamische composities de tournage van Taxi driver in het bruisende New York van de jaren 1970. De cinefiel zal talloze scènes uit de film herkennen, maar krijgt ook een geprivilegieerde blik achter de schermen van deze productie. Zo zien we meermaals Scorsese - destijds gezegend met een forse musketierssnor - druk in de weer met zijn acteurs.

Opvallend is ook de foto van het trio Schrader-Scorsese-De Niro in een ontspannen moment. Ondanks de terneerdrukkende thematiek van de film kon er dus toch gelachen worden. De portretten van De Niro achter het stuur van zijn yellow cab en een ontwapenend jonge Jodie Foster als het straatmadeliefje waar Travis zich over ontfermt - beide gesigneerd bij de art edition geleverd - tonen geen glamoursterren, maar mensen van vlees en bloed. Schapiro's foto's waren destijds louter opdrachtwerk ter promotie van de film. Vandaag vormen ze niet alleen een tijdsdocument van een mijlpaal uit de Amerikaanse filmgeschiedenis, ze verdienen ook aandacht voor hun eigen artistieke kwaliteiten. Binnen een jaar of twee verschijnt Schapiro's fotoboek wellicht in een nice price/new size edition.

Taxi Driver. Photographs by Steve Schapiro
wanneer: 4 november > 4 december, maandag > zaterdag van 11.00 > 19.00 uur + zondag van 12.00 > 18.00 uur
waar: Taschen Gallery, Grote Zavel, Lebeaustraat 18, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Vakantie in eigen stad: 40+ staycation tips
  • Openluchtzwembaden: 4 tips voor verkoeling
  • Wandelen langs de Vijvers
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement