Tentoonstelling onderzoekt controverse rond mannelijk naakt

De KK Gallery’ van de VUB pakt uit met een tentoonstelling over controverse rond het mannelijk lichaam. “Mannelijk naakt is steeds vaker te zien, maar wordt steeds minder getolereerd.”

De tentoonstelling toont beelden van halfnaakte jongens en mannen, in uitdagende poses. De werken zijn van de hand van modefotografen als Joachim Baldauf, het Vanity Team Magazine en Ferry Van der Nat.

"Er gaat heel wat aandacht naar vrouwen: vrouwen in de media, vrouwen in de politiek. Ik wilde focussen op de man", zegt curator Dirk Reynders.

De tentoonstelling hoort bij Reynders' proefschrift over controverses rond mannelijk naakt, dat hij woensdag met succes verdedigde.

"Enerzijds duiken blote mannenlijven steeds vaker op in bijvoorbeeld reclame", zegt hij. "De invloed van de homocultuur speelt daarin mee, maar ook de veranderende man-vrouwrelatie speelt een rol. Mannen boeten maatschappelijk aan macht in, maar compenseren dat verlies met hun lichaam."

Toch neemt de tolerantie voor dergelijke beelden af, bleek uit gesprekken met studenten uit verschillende landen. "De crisis maakt mensen behoudsgezinder. In Amerika heb je daarbij ook het effect van 9/11. Daardoor is er steeds minder tolerantie voor afwijkend gedrag. Dat merk je bijvoorbeeld ook aan de stijgende intolerantie tegenover holebi's."

Geen censuur
Al geven ze het niet toe, mannen hebben meer problemen met mannelijk naakt dan vrouwen met vrouwelijk naakt, denkt hij. "En toch spiegelen veel mannen zich aan dergelijke beelden, en wordt er druk gefitnesst."

Maar de modefotografie gaat vooralsnog niet in op de negatieve reacties en portretteert steeds meer mannelijk bloot. "Modefotografie heeft zich altijd moeten bewijzen als kunsttak, en heeft daarom steeds geprobeerd de kijker te prikkelen en grenzen op te zoeken. Zij stoppen dus voorlopig niet met de creatie van dergelijke beelden."

Wie meer wil weten over modefotografie en het mannenlichaam, kan nog tot 13 juli naar de tentoonstelling in KK Gallery', via Triomflaan inkom 6, Elsene. Zaterdag en zondag gesloten. Meer info: 02-629.23.25. Toegang gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Drie politicologen over de kiescampagne
  • Iedereen bio: grote biowinkels veroveren het gewest
  • Europeaan, Brusselaar en kandidaat: 'Ik wil hier blijven wonen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Meteor Musik: soundtrack voor de kosmos
  • Brussels Jazz Weekend: the perfect coalition
  • Big Thief: amis d'une autre galaxie
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement