WC-graffiti wordt kunst in Riolenmuseum

Riolenmuseum Riolenmuseum
© Saskia Vanderstichele
| Het Riolenmuseum ligt aan de Anderlechtsepoort, op de grens tussen Anderlecht en Brussel-Stad.
© Saskia Vanderstichele
| Het Riolenmuseum ligt aan de Anderlechtsepoort, op de grens tussen Anderlecht en Brussel-Stad.

Het Riolenmuseum in Anderlecht verzamelde wc-graffiti voor een nieuwe tentoonstelling: 'protest op het toilet'. Van vunzige krabbels tot opruiende gedichten, je vindt ze er allemaal. De tentoonstelling staat in het teken van 50 jaar mei '68.

Hoe betoogt de hedendaagse mens anno 2018? Gebeurt dat nog steeds zoals in de revolutionaire jaren 60? Dat wilde medewerkers van het Riolenmuseum in Anderlecht weten. Ze kwamen al snel uit bij wc-graffiti. "Erg vaak protesteren de wc-gangers ergens tegen, en dat brengen ze impulsief aan op de deuren," klinkt het in de krant Het Laatste Nieuws.

De oproep van het museum aan caf├ęs en sportverenigingen viel niet in dovemansoren. Het museum kreeg 250 foto's binnen van tekeningen, krabbels en tags die mensen op toiletmuren schreven. Die foto's projecteert het museum nu in een exporuimte, gewijd aan de graffiti.

De amateurtags krijgen professioneel gezelschap. De Brusselse kunstenaar Parole verzamelde getuigenissen van rioolwerkers, die hij verwerkte in een nieuw abstract kunstwerk. Dat kunstwerk is te zien op de muren van de riool. De tentoonstelling en de nieuwe installatie is nog te zien tot 6 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?