Zazie naar de tentoonstelling 'Meisje of jongen, gelijkwaardig!'

Patrick Jordens
© Brussel Deze Week
17/02/2011
“Ja, soms zou ik weleens willen weten hoe het is om een jongen te zijn,” geeft Anaïs (11) toe, “om met andere jongens bevriend te geraken en hun geheimen te weten te komen.” Anaïs is net met haar achttien klasgenootjes naar een tentoonstelling geweest die over de verschillen en gelijkenissen tussen jongens en meisjes gaat. En Zazie was ook van de partij!

'M eisjes voetballen niet graag." - "Jongens gaan niet naar de dansschool." - "Meisjes doe-het-zelven niet." Of nog: "Jongens dragen nooit roze kleren."

Al deze uitspraken, en nog veel meer, hangen op kleine kastjes in de eerste zaal van de tentoonstelling. "Die uitspraken kan je clichés noemen," vertelt begeleider Bruno aan de kids van het vierde leerjaar van de Zavelbergschool. "Een cliché is een idee dat we hebben over een bepaalde groep mensen. Dat idee kan misschien voor een groot deel waar zijn, maar evengoed voor een deel niet kloppen. Bijvoorbeeld dat jongens altijd graag voetballen. Zijn er onder jullie jongens die niet van voetbal houden?" vraagt Bruno. En voorzichtig gaat er welgeteld één vingertje omhoog, dat van Mike. "Ik speel liever basketbal," voegt Mike er snel aan toe, alsof hij zich een beetje schaamt.

Dan mogen de kinderen er zelf zo'n cliché uitpikken. Iljas kiest voor "Jongens dragen nooit roze," en eigenlijk denkt hij dat dat wel klopt. Snel opent hij het kastje en tot zijn verrassing ziet hij een foto van een hele rugbyploeg (van mannen!) die compleet in het roze is uitgedost. Tot de sportkousen toe! "En kijk! De meneer zelf ook!" roept Aisha, en ze wijst naar begeleider Bruno die, toevallig of niet, een knalroze T-shirt draagt.

Omdat ze goed uit haar doppen heeft gekeken, mag Aisha ook een kastje openen. "Meisjes vechten niet," staat erop, maar binnenin hangt een foto van twee stoere meiden die elkaar te lijf gaan voor een partijtje catch! Zouden die macho-grieten nog wel durven te huilen als ze verliezen?

Onder de oksels
"Jullie hebben nu zelf ontdekt dat clichés lang niet altijd kloppen, en dat het belangrijk is om jongens en meisjes zoveel mogelijk gelijk te behandelen," zegt Bruno terwijl hij de kids meeneemt naar een volgende zaal. "Dat betekent natuurlijk nog niet dat er helemaal geen verschillen zijn. Dat gaan jullie nog meer merken als de puberteit eraan komt, binnen een paar jaar. Iemand enig idee wat dat is, de puberteit?" - "Ja," antwoordt Iljas, "dat je groter wordt en veel poil (haar) krijgt onder je oksels." Zijn klasgenoten moeten smakelijk lachen. "En wat verandert er nog zoal?" vraagt Bruno. "We krijgen stilaan een baard," zegt Hamza. "Of euh, hoe heet dat ook weer?? Pukkels!" weet Reda. "En wij borsten!" roept Jasmine. Alweer een lachsalvo.

"Klopt," zegt Bruno, "vanaf de puberteit worden de lichamelijke verschillen groter. Vroeger dachten de mensen dat mannen grotere hersenen hadden en dus slimmer waren dan vrouwen. Maar dat klopt natuurlijk niet!" Sommige jongens gaan daarmee toch niet meteen akkoord: "Het is toch de koning die altijd beslist wat er in ons land mag gebeuren?! En dat is een man!" zegt Iljas ferm. "Ja, maar er zijn ook koninginnen die veel te zeggen hebben," reageert Bruno. "Ik denk soms dat de wereld er beter aan toe zou zijn als er meer vrouwen aan de macht waren."

Je hebt het begrepen: deze expo zit vol met weetjes en activiteiten waardoor je meer - en misschien ook anders - gaat nadenken over jongens en meisjes. "Leuk én interessant," vertellen Anaïs en Reda (9) aan Zazie achteraf. "Zeker de grappige videofilm! Daarin zagen we dat de vrouwen vroeger, in de middeleeuwen, thuis altijd moesten werken voor de mannen, hun eten klaarmaken en hen wassen en zo," zegt Reda (9). En Anaïs wist ook niet dat het toen zo erg was; ze is "echt blij dat het intussen een beetje is veranderd. In onze klas moeten de jongens evenveel voor de orde zorgen als de meisjes, hoor!"

En jong geleerd, is oud gedaan, natuurlijk. Of is dat ook een cliché?

Meisje of jongen, gelijkwaardig! vind je in de Oude Kerk op het Kerkplein van Sint-Agatha-Berchem. Nog tot en met zaterdag 19 februari (van 13 tot 18 uur), dus wel snel zijn!

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni