Fanfakids drie weken op muziekvakantie in Ghana en Togo

© Fanfakids
Geen weekje Ardennen, Belgische kust of scoutskamp voor Yamina (14) en Donald (8) de afgelopen vakantie. Ze gingen samen met hun muziekgroep Fanfakids voor drie weken naar Afrika. Lees (ongeveer) alles over hun avonturen bij 35 graden in de eerste Zazie van het nieuwe schooljaar!

F anfakids is een percussiegroep van zo'n vijftien Brusselse kinderen. Elke week komen ze samen in Molenbeek om zich lekker uit te leven op trommels. Donald speelt de bassdrum in die groep, Yamina trommelt op PVC-buizen. De Fanfakids repeteren veel en treden vaak op, overal in België en zelfs in Nederland. En de voorbije zomer dus ook in Ghana, in het westen van Afrika.

Yamina (Y): We hebben er ook af en toe samen gespeeld met een muziekgroep van ginder, of wij speelden voor hen en zij voor ons. Soms leerden ze ons een dansje, want meestal dansen zij bij de muziek die ze maken.

Ik hoorde dat jullie nog activiteiten deden, daar in West-Afrika. Jij hebt bijvoorbeeld meegewerkt aan een film, Yamina?
Y: Ja, ik ben nu nog bezig met de montage ervan. We gaan een documentaire maken over de voeding van de mensen in Ghana. Het zal gaan over wat ze precies eten, hoe ze zelf voor hun eten zorgen, enzovoort. Ik ben nu bezig met een stukje film over hoe ze een kip slachten. Ik heb dat wel zelf niet willen filmen, want ik kan niet tegen bloed. Als ik dat had gezien, zou ik zeker nooit meer kip willen eten. Ik heb alleen gefilmd hoe de kinderen achter die kip aanlopen.

Was dat lastig, zo'n kip vangen?
Y: Ja, de kippen lopen daar vrij rond. Er is iemand in het dorp die ze een beetje in het oog houdt. Die persoon moet je dan betalen en daarna moet je de kippen zelf proberen te vangen. Op de film zie ik dat het echt moeilijk is. Ze waren met twee, maar ze hebben toch onze begeleider Bart moeten bellen voor hulp. Ze kregen die kip gewoon niet te pakken!!

Heb jij mee achter de kippen gelopen, Donald?
Donald (D): Nee, maar ik ben wel mee kokosnoten gaan plukken. Toen is er bijna iets vreselijks gebeurd... (wacht en kijkt me aan met hele grote ogen)

Euh...ja??
D: Een kokosnoot is uit een heel hoge boom gevallen, op zó ver van mij (wijst met zijn handen een tiental centimeters aan). Ik was meegegaan met een paar kinderen uit het dorp om fruit te gaan zoeken. En een jongen, die was toen heel snel in een kokosboom geklommen...
Y: Ja, die kunnen dat echt als aapjes...
D: ...en toen hij boven was, schudde hij zo hard aan de boom dat er kokosnoten uitvielen. Net niet op mij!!

Oef, je hebt geluk gehad! Hebben jullie veel vrienden gemaakt daar?
D: Ja, mijn beste vriendjes heten Collins en Diabeles. We spraken altijd Engels samen. In het begin was dat moeilijk. Dan vroegen ze: "What is your name?" en ik zei dan: "My name is Donald!". Maar dat moest ik wel duizend keer herhalen. Want zo'n naam, daar hadden ze nog nooit van gehoord.
Y: Ik had er ook twee goede vriendinnen, ze heten beiden Abigail. Die hebben mij liedjes geleerd in het Fanti, een van de oorspronkelijke talen van Ghana. Wat ook heel leuk was, was dat er altijd heel veel kinderen naar ons kwamen kijken telkens als we met de Fanfakids aan het repeteren waren. Soms zaten ze dan achter een hek, en dan zagen we door de spijlen al die ogen blinken.

In Oost-Afrika lijden enorm veel mensen hongersnood momenteel. Hebben jullie in Ghana en Togo ook veel armoede gezien?
Y: Euh, nee, toch niet op die manier. We hebben wel gemerkt dat de kinderen 's middags meestal niet eten, en ook dat ze vaak moeten werken op het veld en dus niet naar school kunnen. Verder viel het toch redelijk mee, vond ik. Maar ze hebben natuurlijk geen gsm of zo...

Wat is jullie mooiste herinnering aan deze reis?
D: Het leukste moment vond ik toen we zo'n grote honger hadden dat we stiekem alle bananen hebben opgegeten en dat dat helemaal niet mocht van de begeleiding (gniffelt).
Y: Bij mij de dag dat ik jarig was! Toen hebben we eerst een halfuur door de jungle gestapt en daarna in de zee gezwommen. En ze hebben ook een emmer water over mijn hoofd gegoten, zonder dat ik het verwachtte, waarna iedereen 'Happy Birthday' begon te zingen. Dat is daar de traditie bij een verjaardag.

Op 5 november stellen de Fanfakids hun film over Ghana voor op het Filem'on festival. Check zeker eens www.fanfakids.be. Volgende zomer brengen de kinderen uit Ghana overigens een bezoekje aan de Fanfakids in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook