Girl domineert ook nominaties Magritte du Cinéma

Veel Vlaams talent bij de nominaties van de Magrittes, de belangrijkste filmprijzen van de Franse Gemeenschap in ons land. Girl is de grote slokop en scoort ook naast de categorie 'Beste Vlaamse Film'.

Op 2 februari worden opnieuw Les Magritte du Cinéma uitgereikt. Dat zijn de filmprijzen van de Franse Gemeenschap in ons land, de tegenhangers van de Ensors dus. Traditiegetrouw kan de award voor de beste film alleen gewonnen worden door een Waalse film maar in de andere categorieën kan ook een Vlaamse film met het beeldje aan de haal gaan. Er is bovendien een aparte categorie voor de beste Vlaamse film.

Negen nominaties voor Girl

In die categorie is Girl, de bejubelde debuutfilm van Lukas Dhont een eerste keer genomineerd. Daar neemt hij het op tegen wielerdrama Engel en Bende van Nijvel-film Niet Schieten. Toch lijkt vooral Patser, de populaire actiekomedie van Adil El Arbi en Bilall Fallah, er de te duchten concurrent.

Daarnaast rijft Girl nog acht andere nominaties binnen onder andere eentje voor de beste director of photography en de beste montage, maar ook in de categorieën 'Beste Decors' en 'Beste Muziek'. Ook Victor Polster en Arieh Worthalter maken kans op een beeldje. Respectievelijk in de categorieën 'Beste Mannelijke Acteur' en 'Beste Mannelijke Bijrol'.

Nog veel Brusselaars bij kanshebbers

Langs Franstalige kant zijn er heel wat Brusselse films die kans maken op een prijs. In de categorie 'Beste Film' alleen al dingen de in Brussel gedraaide films Tueurs en Mon Ket mee naar de hoofdprijs. Ook Nos Batailles van Ukkelaar Guillaume Senez maakt kans op de Magritte in die categorie.

Ook in Andere categorieën doet Brussel het uitstekend. Zo maakt La Part Sauvage kans op de Magritte voor de beste debuutfilm en maakt Manu van Emmanuelle Bonmariage kans op een prijs voor de beste documentaire.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?