System D, Festival voor filmmakende plantrekkers

Voor griezelfilms, voor roze films, voor archeologische films: er zijn al erg veel filmfestivals in Brussel, moest er daar nog eentje bij? Ja! System D onderscheidt zich moeiteloos van de rest. Het wil een platform zijn voor de vele creatieve jongeren die zelf films maken.

U wilt een voorproefje? Check dan op YouTube het eerste seizoen van Caméra quartier, een idee van Oualdlhadj Nordine, alias Waldo. In een humoristische reeks dompelen jongeren uit Schaarbeek de kijkers onder in hun wereld. Aan belangstelling geen gebrek: de teller van de eerste aflevering is de honderdduizend voorbij. Acht episodes zijn er ondertussen al. "Heel wat jongeren zijn supercreatief, er is in Brussel een enorm potentieel, maar er gebeurt weinig mee," zegt Soufiane Bouabaya, een van de drijvende krachten achter System D.

Het filmfestival is een initiatief van De Pianofabriek samen met D'Broej (een koepel van verschillende jeugdorganisaties en -huizen), Code Rouge, vormingscentrum ZINTV en Bronks. Het jeugdtheater is van 21 tot en met 23 december de gastheer voor het festival.

De oproep preciseerde dat je niet geschoold hoeft te zijn. "Voor filmstudenten bestaan er al heel wat projecten. Ons doel is aantonen dat er buiten de scholen en de officiële circuits nog veel creatieve mensen actief zijn: autodidacten, mensen met een ander parcours. Hen willen we voor het voetlicht brengen," zegt Bouabaya. System D verwijst naar système débrouille, naar de tactieken van plantrekkers met een gezonde doe-het-zelfethiek.

Het festival kiest bewust voor een eclectisch en rauw aanbod zonder vormelijke voorwaarden. Alle soorten audiovisuele creaties waren welkom: kortfilms, videoclips, documentaires, fictie. "Er zit van alles tussen: een liefdesverhaal, een videoclip, maar evengoed een reportage over armoede in Brussel. Nogal wat audiovisuele creaties komen uit het verenigingsleven, van jeugdhuizen en zo. Anderen werkten speciaal voor ons een project uit. We staan open voor iedereen."
Bouabaya benadrukt de verscheidenheid: "Wie wil weten wat de Brusselse jongeren te zeggen hebben, moet komen kijken. Velen kunnen zich niet vinden in het veel te negatieve beeld dat de media van hen ophangen. En toch: dé Brusselse jongere bestaat niet. Ze zijn met velen."

System D, van 21 tot en met 23 december in Bronks, Varkensmarkt 15-17, 1000 Brussel. Meer op www.pianofabriek.be,
www.bronks.be, www.dbroej.be,
www.zintv.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Youssef Kobo en Hassan Al Hilou over werken met kansarme jongeren
  • Het Huis van de archtiect: een woning als visitekaartje
  • In memoriam: Bob Van Kerkhoven, de oudste Rode Duivel
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Peeping Tom: cauchemar au clair de lune
  • Pilar: de nieuwe cultuurantenne van de VUB
  • Phlegm x Bruegel: the muralist and the master
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement