Je efficiënt verplaatsen in de stad, op het juiste moment de juiste vuilniszak buitenzetten of in enkele clicks weten wat er vanavond te beleven valt. De juiste apps op je smartphone kunnen het leven in de stad een stuk makkelijker maken. Een overzicht van de meest handige apps voor de Brusselaar.

Citymapper

Er bestaan verschillende apps die je vertellen wanneer de volgende tram komt, waar je in godsnaam die Villo kan parkeren of wanneer de laatste S-trein passeert, maar Citymapper combineert verschillende verplaatsingsopties. Inclusief de combinatie van openbaar vervoer en de fiets of de taxi. Bij een staking heeft de app ook meteen alternatieven klaar. Naast de verschillende alternatieven krijg je informatie over het weer, hoeveel calorieën je onderweg verbrandt (ook uitgedrukt in aantal pintjes of pakjes friet) en in welke wagon van de metro je best opstapt om bij aankomst sneller bij de juiste uitgang te zijn. Kortom, onmisbaar voor stedelingen die de auto (willen) afzweren. Bovendien kan je de app ook gebruiken in de rest van het land en tal van buitenlandse (groot)steden.

Brussels Gardens

Op zoek naar een bankje in het groen of een speeltuin voor de kinderen? Brussels Gardens biedt een handig overzicht van de meeste groene zones in het hoofdstedelijk gewest. Ook verborgen parels zoals de Haptuin in Etterbeek of het Pierre Pauluspark in Sint-Gillis hebben er een fiche met informatie over hun openingsuren, voorzieningen, geschiedenis en interessante fauna en flora. Je kan ook meteen doorklikken naar Google Maps om snel in het stukje uitverkoren groen te geraken. De app is een initiatief van gewestadministratie Leefmilieu Brussel en is opgesteld in het Engels. Een update dringt zich wel op want het nieuwe park op de site van Thurn & Taxis staat er bijvoorbeeld nog niet op.

Recettes 4 saisons

Mabru groenten
Een app boordevol inspiratie voor gezonde en seizoensgebonden gerechten. Per maand krijg je een lijst van groenten en fruit die dan vers beschikbaar zijn met daaraan gekoppeld een reeks recepten. Een manier om lokale en dus meer duurzame productie te promoten en Brusselaars te inspireren om meer groenten en fruit te eten. De app werd eveneens bedacht door Leefmilieu Brussel maar is enkel beschikbaar in het Frans.

Take Eat Easy

Wie geen zin heeft in koken maar toch graag thuis blijft, kan een beroep doen op Take Eat Easy. Via deze app kan je maaltijden bestellen bij een heleboel restaurants. Je kiest overigens niet blind want alle beschikbare gerechten zijn te zien op foto Een fietskoerier brengt het eten tot aan je deur. Je kan in real time zien welke weg de koerier aflegt. De betaling gebeurt via creditcard, maar de bezorgers appreciëren ook een centje extra. De app werd in Brussel gelanceerd en lijkt ondertussen bezig aan een internationale veroveringstocht. Buitenlandse investeerders pompten ettelijke miljoenen euro's in de start-up.

UiTagenda

Plots wat vrije tijd, maar nog geen idee waar naartoe? De app UiTagenda geeft snel toegang tot de uitgebreide agenda van Cultuurnet Vlaanderen. Je kan zeer uiteenlopende culturele activiteiten zoeken op locatie, tijdstip en trefwoord. Ook selecteren op gratis of kindvriendelijke activiteiten is mogelijk. Handig is dat je meteen suggesties krijgt van dingen die vlakbij en op dit moment staan te gebeuren. Wie meer informatie wil, kan doorklikken naar de website van de organisator. Dezelfde informatie kan je trouwens ook vinden via de cultuurzoeker op de uitpagina van de BRUZZ-website.

b2n

Het nachtleven induiken doe je best met b2n. Die app weet alles over de feestjes en bars van Brussel. Zoeken kan op locatie, maar ook op muziekstijl. Wie zijn of haar uitgaven wil beperken kan gaan kijken bij de 'Deals of the Day'. Voordeel ten opzichte van vele websites rond hetzelfde thema is dat het aanbod heel uitgebreid is. Zowat alle genres en subculturen zijn vertegenwoordigd.

airBsit

Vooraleer je gaat stappen, moet je misschien ook nog een babysit regelen. In dat geval kan je een beroep doen op airBsit, een app bedacht door twee Brusselse mama's. De app toont meteen welke babysitters in de buurt beschikbaar zijn, inclusief de taal of talen die ze spreken. In enkele minuten kan een afspraak gemaakt worden, inclusief prijs per uur en of de babysitter eventueel naar huis gebracht wordt achteraf. De betaling gebeurt via creditcard. AirBsit rekent daarbij een kwartiertje extra voor zichzelf. Net zoals bij Uber of Airbnb is er een systeem van waardering, zodat ouders weten waar ze aan toe zijn.

Recycle

gele zak papier en karton
Moet je deze week de gele of de blauwe vuilniszak buiten zetten? Het is ongetwijfeld een zeer vaak gestelde vraag in Brussel. Verschillende apps kunnen je automatisch herinneren wanneer welk afval op de stoep mag. De meest complete app is waarschijnlijk Recycle, gemaakt door Bebat, Fost Plus en Recupel. Recycle heeft ook sorteertips en kent de weg naar een containerpark, glascontainer of verzamelpunt voor gebruikte batterijen in je buurt.

FixMyStreet

Een put in het wegdek of een losliggende stoeptegel kan je makkelijk signaleren met FixMyStreet. De opmerkingen komen meteen terecht bij de bevoegde diensten en die schieten meestal snel in actie. Het Gewest werkt momenteel aan een update. Die moet komaf maken met enkele bugs en het ook mogelijk maken om sluikstorten te melden.

Ken je zelf nog handige apps? Reageer onderaan het artikel.

Sprout to be Brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Samenleving , Sprout to be Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni