Brusselse wetenschapper graaft oudste voorloper van walvis op in Peru

© Belga
11/05/2017

Een paleontoloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel heeft in het zuiden van Peru de oudste voorloper van de baleinwalvissen opgegraven. Het 36,4 miljoen jaar oude fossiel toont een dier met tanden dat zijn prooi naar binnen "zoog" en verkorte achterpoten op zijn bekken had.

"Moderne walvissen hebben baleinen, lange keratine repen waarmee ze kleine zeediertjes, zoals garnalen, uit het water filteren", zegt paleontoloog Olivier Lambert van het KBIN. Het bijna 4 meter lange fossiel (Mystacodon selenensis), dat hij opgroef in het Pisco-bassin in het zuiden van Peru, had daarentegen nog tanden.

"Veel tanden blijken bovenaan 'afgetopt', wat erop wijst dat het dier zijn prooi naar binnen zoog. Met de prooi, die hij wellicht dichtbij de bodem vond, kwamen ook zand en keizels mee, waardoor de bovenkant van de tanden geleidelijk aan afsleet."

Paleontoloog Lambert en zijn collega's plannen nog meer opgravingen in het Pisco Bassin. De belangrijkste evolutionaire veranderingen vonden plaats in gebieden die nu India, Pakistan, Peru en Antarctica zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: (geen)

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni