Oktober zwaarste filemaand ooit

© Maarten Coosemans - BRUZZ

Vorige maand was de zwaarste ooit in de geschiedenis van het Belgische fileleed. Na gitzwarte voorspellingen bereikte het totale aantal aangeschoven kilometers op 31 oktober effectief recordhoogte. Je werkrooster aanpassen blijkt ook niet langer te helpen om aan de file te ontsnappen. Ook voor november zijn we op weg naar een record.

Dat meldt Le Soir op basis van cijfers van mobiliteitsorganisaties Touring en Be-Mobile. Die spreken over file wanneer auto’s de kaap van 50 km/u gemiddelde snelheid niet meer halen.

De avondspits is nog steeds even zwaar als de ochtendspits in Brussel, en de drukte begint steeds vroeger en eindigt steeds later. Op een ander moment vertrekken om de file voor te zijn of over te slaan, heeft geen zin meer.

Verkeersvoorspellende apps
Het probleem is evenwel niet eigen aan Brussel. “Het is iets wat we in alle grote Europese steden zien gebeuren,”  zegt Pierre Tacheron van studiebureau Transitec aan Le Soir. Op de spitsuren is het wegennet volledig verzadigd en dus is het een mechanisch proces dat de drukte steeds uitdijt in duurtijd.

Vooral de technologie, zoals verkeersvoorspellende applicaties, moet heil bieden volgens het studiebureau. Ook openbaar vervoer en auto-alternatieven zoals fietsen of stappen, zijn nog steeds logische oplossingen, klinkt het. Maar dan moeten we snel met zijn allen switchen, want ook voor de maand november is België al goed op weg naar een nieuw record.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over