'Weekend zonder alcohol achter het stuur' gaat van start

© PhotoNews

Dit weekend, van vrijdagavond 18u tot maandagmorgen 6u, is het "weekend zonder alcohol achter het stuur". Dit betekent extra veel controles op de weg.

Minister van Justitie Koen Geens, federaal mobiliteitsminister François Bellot, minister van Veiligheid Pieter De Crem en Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets gaven de aftrap van het controleweekend op een parking langs de autosnelweg.

De bedoeling is om tijdens het weekend zo'n 50.000 alcoholcontroles uit te voeren. Koen Ricour van de federale wegpolitie legt uit waarom een weekend met een enorm aantal alcoholcontroles in zestig uur tijd nodig is. "In 2017 waren er bij 11 procent van de ongevallen met gewonde of dodelijke slachtoffers één of meerdere bestuurders betrokken die onder invloed waren van alcohol."

"Elke twee uur is er dus een ongeval met (zware) lichamelijke gevolgen waar alcohol in het spel is", rekent minister Bellot uit. "En een sensibiliseringsweekend zoals dit heeft zijn nut. Waarschijnlijk liggen de Bob-campagnes aan de basis van de positieve evolutie dat er steeds minder jongeren dronken achter het stuur zitten."

Ook Bianca Debaets ziet dat het de goede richting uitgaat: "Twintig jaar geleden blies zes procent van de gecontroleerde bestuurders positief, vandaag is dat twee procent, maar dit is nog altijd twee procent te veel."

Eerste resultaten

Vrijdag van 12.00 tot 16.00 werd de controleactie 'weekend zonder alcohol achter het stuur' afgetrapt, op parking Heverlee op de A3 (E40) richting Luik. Bij die eerste controles bleek slechts één op de 1.177 gecontroleerde bestuurders in overtreding, zo meldt de politie.

Daarnaast werd de snelheid gecontroleerd van 3.650 voertuigen, waarbij er 47 geflitst werden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 156 km/u.

Nieuwe verkeerswet

Minister Geens lanceerde vrijdag ook een CD&V-filmpje met "Top Gear"-allures. De minister zit zelf achter het stuur en lijkt aan een snelheidswedstrijd te beginnen met staatssecretaris Debaets, Kamerlid Jef Van den Bergh en gedeputeerde van Vlaams-Brabant Tom Dehaene als tegenstanders. Het is slechts schijn.

De video vestigt de aandacht op de nieuwe verkeerswet die strenger is. "We hebben die strenger gemaakt omdat de maatschappelijke aanvaarding van verkeersleed uiteraard zeer gering is," zo legt minister Geens uit.

"Mensen hebben geen begrip voor het leed dat wordt berokkend aan ouders of kinderen door mensen die dronken achter het stuur kruipen en vluchtmisdrijf plegen. Dat wordt nu zwaarder bestraft met levenslange rijverboden en gevangenisstraffen. Preventie is één zaak, maar repressie is ook belangrijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?