Eigen vuurwerk afschieten was verboden.

Aantal vuurwerkslachtoffers afgenomen, wel meer zwaargewonden

© Belga
05/01/2024

De afgelopen kerst- en nieuwjaarsperiode (23 december tot en met 3 januari) zijn 139 slachtoffers van vuurwerkincidenten geteld. Dat meldt Stichting Brandwonden vrijdag. Dat is een daling in vergelijking met het jaar voordien, al werd er wel een spectaculaire stijging van het aantal zwaargewonde slachtoffers genoteerd. Dat komt door het gebruik van zwaarder vuurwerk.

Op basis van nog niet helemaal volledige cijfers vielen er de afgelopen kerst- en nieuwjaarsperiode 139 slachtoffers. Vorig jaar waren dat er nog minstens 155.

56 van hen liepen brandwonden op, vooral aan de handen en het gezicht. Dat is bijna een halvering in vergelijking met het jaar voordien.

Het aantal mensen die open wonden opliepen of waarvan vingers of handen werden afgerukt, steeg daarentegen spectaculair: van 3 in 2022-2023 naar 36 in 2023-2024. De reden voor die flukse stijging is het gebruik van zwaarder vuurwerk.

Daarnaast merkt Stichting Brandwonden ook een sterke stijging op van het aantal minderjarige slachtoffers. Meer dan vier op de tien is jonger dan 18 jaar. Zeventien slachtoffers waren jonger dan 16 jaar.

Stichting Brandwonden en de Belgische brandwondencentra maken zich grote zorgen omtrent de toename van het gebruik van zwaarder vuurwerk. Daarom pleit de organisatie voor een algemeen vuurwerkverbod in België en voor verscherpt toezicht op illegaal vuurwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Veiligheid, nieuwjaarsvuurwerk, gewonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni