Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer en het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech maakten samen een vaccin dat de ziekte Covid-19 met een effeciviteit van 95% bestrijdt_(c)_PhotoNews (2).jpg

| Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer en het Duitse biotechnologiebedrijf BioNTech maakten samen een vaccin dat de ziekte Covid-19 met een effeciviteit van 95% bestrijdt.

Agentschap Zorg en Gezondheid haalt planningstool van vaccinatiecampagne offline

© Belga
27/05/2021

Het Agentschap Zorg en Gezondheid haalt zijn planningstool van de vaccinatiecampagne offline. "Er zijn te veel onzekerheden om de planning te herberekenen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid, donderdag. Naast de leeftijdsbeperking op het coronavaccin van Johnson & Johnson, speelt ook de onduidelijkheid over de leveringen van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca een rol. "Onzekerheid is het juiste woord", zegt Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce vaccinatie, "maar het loopt niet anders dan anders."

"De planningstool is opgesteld toen we er nog van uitgingen dat we het Johnson & Johnson-vaccin voor de hele bevolking zouden gebruiken", legt Moonens uit. Dat het coronavaccin van Johnson & Johnson in België niet meer wordt toegediend aan mensen jonger dan 41 jaar, heeft een impact op de vaccinatiecampagne in juni en juli, stelt Moonens. Dan zouden de mensen jonger dan 41 jaar net aan de beurt zijn.

Bovendien zorgt ook de aanhoudende twijfel over de levering van de vaccins voor onzekerheid: ons land heeft in totaal zowat 1,4 miljoen vaccins bij Johnson & Johnson besteld, maar daarvan zijn er nog maar 143.000 geleverd. Het farmaceutisch bedrijf Janssen kan niet garanderen dat het alle coronavaccins kan leveren die de Europese Unie over het tweede kwartaal heeft besteld. Vanwege productieproblemen op een locatie in de Verenigde Staten is het onzeker of alle 55 miljoen doses voor eind juni geleverd zullen zijn.

Koffiedik kijken

Ook wat de leveringen van het AstraZeneca-vaccin betreft, is het koffiedik kijken. "Voor week 21 (deze week, nvdr.) zijn er 335.200 vaccins toegezegd, maar er is nog geen communicatie voor de maand juni", zegt Briat. Dat is niet handig, maar het is ook niet abnormaal, benadrukt de woordvoerder van de taskforce vaccinatie.

Het heeft wel gevolgen voor de vaccinatiecampagne, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. "Het betekent dat we vandaag reserves inbouwen om de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin te garanderen en dat we minder dosissen dan gehoopt naar de vaccinatiecentra kunnen sturen. Dat heeft minder effect op jongeren, maar het is wel een bijkomende factor van onzekerheid."

Van de 733.000 coronavaccins van Pfizer/BioNTech die wekelijks zou leveren, zijn er 153.000 vaccins nog niet toegezegd. Ook dat is niet nieuw, klinkt het bij de taskforce vaccinatie. "Pfizer/BioNTech werkt steeds met toegezegde vaccins en niet-toegezegde vaccins. De levering van die toegezegde vaccins is quasi zeker. Met de niet-toegezegde vaccins houdt Pfizer een slag om de arm. Dat gedeelte komt overeen met het aantal vaccins dat voorzien was voor het vierde kwartaal, maar dat al in het tweede kwartaal zou geleverd worden", zegt Briat.

In april kondigde Ursula Von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, aan dat Pfizer/BioNTech maar liefst 50 miljoen doses vervroegd zou leveren, die pro rata verdeeld worden over de lidstaten. "Het is helemaal niet gezegd dat dat niet zal lukken. Vaak worden de niet-toegezegde vaccins toch op tijd geleverd", zegt Briat daarover.

Wanneer de planningstool weer online komt, is vooralsnog dus nog onzeker. "We hopen de tool op korte termijn weer te kunnen aanbieden", zegt Moonens.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni