Kleurrijk gedecoreerde toiletpotten in Koninginnegalerij: kunst met een boodschap

8f3a5a73-dscf9464.jpg
© Samuel
| Kunst met een geurtje, of met een boodschap?
© Samuel
| Kunst met een geurtje, of met een boodschap?

Je kan ze niet negeren: nog tot 24 september staat in de prestigieuze Koninginnegalerij een reeks kleurrijk gedecoreerde toiletpotten opgesteld. Een grap met een geurtje? Nee, kunst met een boodschap.

Toilet Tales, zo heet de gedurfde tentoonstelling die het taboe wil doorbreken rond chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Deze ziektes zijn nog steeds te weinig bekend bij het grote publiek, vinden de initiatiefnemers. Symptomen zijn hevige buikpijn, diarree en verlies van zowel eetlust als gewicht. Om nog maar te zwijgen van de mentale impact, die leidt tot vermoeidheid en depressie.

Initiatiefnemers van Toilet Tales zijn de patiëntenverenigingen asbl Crohn-RCUH en CCV-vzw. Zij willen de mensen die lijden aan IBD hoop geven door vorm te geven aan hun verhaal. Getuigenissen van patiënten werden door jonge Belgische kunstenaars omgezet in enkele bijzondere artistieke toiletpotten. Bij iedere pot vindt de bezoeker een QR-code die doorlinkt naar de podcast met de getuigenissen van de patiënten.

Toilet Tales, van 21 tot 24 september, Koninginnegalerij, gratis.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?