Betogers eisen opheffing vaccinpatenten op Wereldgezondheidsdag

TG
© BRUZZ
07/04/2021

Verschillende burgerorganisaties zijn deze middag samengekomen voor een betoging aan de Europese Commissie. Ze eisen op Wereldgezondheidsdag dat patenten op coronavaccins opgeheven worden, zodat er meer vaccins geproduceerd kunnen worden. Farmabedrijven hebben door patenten een monopolie op de medicatie die ze ontwikkeld hebben.

De actie ging onder meer uit van het Europees burgerinitiatief 'No Profit on Pandemic' dat vindt dat er geen winsten gemaakt mogen worden met het bestrijden van de pandemie. Het burgerinitiatief haalde tot nu toe 150.000 handtekeningen. Ook vakbonden en organisaties als Hart Boven Hard en Geneeskunde voor het Volk deden mee aan de actie.

Ze willen dat de Europese Commissie patenten op coronavaccins en -behandelingen opheft. Die patenten beschermen de uitvindingen van de farmabedrijven, en zorgen ervoor dat enkel die bedrijven vaccins mogen maken en verkopen. Het opheffen van de patenten zorgt er volgens de actievoerders voor dat kennis over vaccins beter verspreid wordt, wat tot een hogere productie en een eerlijkere verdeling zou moeten leiden.

Ze klagen aan dat de Commissie meegaat in vaccin-nationalisme. Dat leidt tot een ongelijke verdeling van vaccins, waardoor in ontwikkelingslanden pas in 2023 een groot deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn.

Ook elders in Europa waren er vandaag acties over vaccin-patenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni