Plan Goujons, het nieuwe geïntegreerde welzijns- en gezondheidscentrum dat in mei opengaat in de Anderlechtse Grondelswijk 2

| Het nieuwe geïntegreerde welzijns- en gezondheidscentrum gaat over enkele maanden open in dit Citydev-gebouw in de Grondelswijk.

Brussel krijgt er twee nieuwe gezondheidscentra bij

HUB
17/01/2023

Brussel krijgt er een nieuw Nederlandstalig wijkgezondheidscentrum bij, in de Noordwijk. Ook gaat in mei het eerste bicommunautair welzijns- en gezondheidscentrum open in de Anderlechtse Grondelswijk.

Momenteel telt Brussel twee wijkgezondheidscentra: Medikuregem in Anderlecht en De Brug in Molenbeek. Het zijn Nederlandstalige organisaties die werken met een forfaitair betalingssysteem. Patiënten die in de perimeter van het wijkgezondheidscentrum wonen, kunnen zich gratis inschrijven en hoeven vervolgens niet te betalen als ze bij de dokter of kinesist langsgaan.

Het centrum krijgt voor elke ingeschreven patiënt een forfait van het ziekenfonds, een vast maandelijks bedrag waarmee de zorgverstrekkers betaald worden ongeacht het aantal prestaties.

Ook in de Noordwijk komt er binnenkort zo’n wijkgezondheidscentrum. “Het is in volle voorbereiding,” zegt Koen De Maeseneir, directeur van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra. “Er zijn al belangrijke stappen gezet, maar de exacte locatie ligt nog niet vast.”

Ook aan Franstalige zijde zijn er in Brussel een aantal Maisons Médicales die met het forfaitair betalingssysteem werken.

Bicommunautair

In mei gaat in Anderlecht, op de grens tussen Kuregem en de nieuwe Biestebroekwijk, het eerste bicommunautaire gezondheidscentrum open. Het wordt een geïntegreerd welzijns- en gezondheidscentrum. “Dat is toch iets anders dan een wijkgezondheidscentrum,” zegt Katrien Van Remortel, die Plan Goujons, zoals het project momenteel nog heet, coördineert. “In een wijkgezondheidscentrum vertrekt alles van de artsen, zij zijn in de meerderheid. In het nieuwe centrum zal de verhouding helemaal anders zijn. Er zullen geen zeven artsen zijn zoals bij Medikuregem, maar één of twee. In de plaats daarvan zal er veel meer dienstverlening rond sociaal en mentaal welzijn zijn.”

“De noden in deze wijk zijn heel groot, veel mensen leven in precaire omstandigheden, velen hebben problemen met hun huisvesting, de mentale gezondheid is wankel, diabetes is een groot probleem. We willen werken op de verschillende domeinen die invloed hebben op de gezondheid en gaan dat doen samen met de wijkbewoners. Er zal dus niet alleen op individueel niveau gewerkt worden, maar ook op groepsniveau. Zo haal je mensen ook uit hun isolement.”

Groepstherapie

In het centrum - 1.500 vierkante meter groot - wordt daarom, naast een aantal kabinetten, ook een polyvalente zaal ingericht waar bijvoorbeeld groepstherapie en opleidingen gegeven kunnen worden. Van Remortel: “Er zal dus veel meer gebeuren dan de klassieke curatieve dienstverlening. Het zal ook gaan om gezondheidspromotie, we zouden bijvoorbeeld samen aan de slag kunnen gaan rond diabetes. Zo willen we de veerkracht van de wijkbewoners en van de wijk vergroten. Het is de bedoeling dat we er, samen met partners uit de wijk, een ontmoetingsplek rond gezondheid en welzijn van maken.”

"Het is de bedoeling dat we er een ontmoetingsplek rond gezondheid en welzijn van maken”

Katrien Van Remortel

Voor het medische luik komt er in het nieuwe centrum een antenne van Medikuregem. Ook die zal gefinancierd worden via het forfaitaire betalingssysteem. “Voor de andere dienstverlening - psycholoog, logopedist, tandarts en alle andere activiteiten - zoeken we subsidies en andere middelen om alles zo toegankelijk mogelijk te houden. Een deel van de middelen hopen we te krijgen van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Ons project past mooi in het nieuwe geïntegreerde welzijns- en gezondheidsplan dat minister Alain Maron binnenkort wil presenteren.”

Biestebroekwijk

De benedenverdieping waar Plan Goujons zijn stek krijgt, op de hoek van de Grondelsstraat en de Prévinairestraat, is bekostigd met Europees EFRO-geld. Eigenaar is de solidaire vastgoedontwikkelaar Solidarimmo. Die laatste nam, samen met Dokters van de Wereld en Medikuregem, het initiatief voor het project. Medikuregem werkte het concept uit en doet de hele voorbereiding. Van Remortel: “Medikuregem lanceert het en blijft betrokken, maar het is de bedoeling dat het een zelfstandig centrum wordt.”

Boven het welzijns- en gezondheidscentrum zijn er in het nieuwe hoefijzervormige gebouw nog 35 appartementen. Ze vormen het Citydev-project Grondels. Dat maakt deel uit van CityGate I, de eerste fase van het grootschalige CityGate-programma van Citydev dat de Biestebroekwijk ingrijpend zal veranderen. Ook privé-ontwikkelaars hebben plannen in de buurt, waarvan sommige al in uitvoering zijn.

“Er verrijst vlakbij dus een hele nieuwe woonwijk met ook een school en bibliotheek. Bedoeling is dat wij de spil worden en de brug slaan tussen de oude en de nieuwe wijk,” zegt Van Remortel.

Directeur Koen De Maeseneir van de Vereniging van Wijkgezondheidscentra is blij met de komst van het nieuwe centrum. “Het is goed dat er een bicommunautair centrum komt, zo doorbreek je de eeuwige verkokering in Brussel, de opdeling tussen Franstalige en Nederlandstalige organisaties. En de integratie met het welzijnslandschap juichen we zeker toe.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni