Brusselaars zaten vorig jaar minder vaak ziek thuis

AB
© BRUZZ
24/01/2023

Brusselaars zaten vorig jaar minder vaak ziek thuis dan de rest van België. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van hr-dienstenbedrijf Acerta. Terwijl in de rest van het land het verzuim toenam, daalde het in Brussel juist met 9 procent.

Het Brussels gewest is de enige regio met een daling in het kort ziekteverzuim, constateert Acerta. De organisatie maakte een jaarlijkse analyse op basis van de gegevens van 340.000 werknemers in dienst bij bedrijven in de privésector. De cijfers gaan over kort ziekteverzuim van minder dan een maand.

Een verklaring voor de daling is dat in Brussel veel mensen thuis werkten vorig jaar, zegt Niko Smeets, directeur Verkoop bij Acerta Brussel. “Er zijn steeds meer bedrijven die werknemers een thuiswerkvergoeding bieden. Minder fysiek contact betekent minder risico op ziekte. Bovendien is de dienstensector in Brussel groot, met bedrijven in de boekhouding, advocatuur of consultancy waarbij thuiswerken goed te regelen valt.”

Ondanks de daling zit Brussel wel iets boven het landelijke gemiddelde gelet op het aantal dagen dat men ziek thuis blijft. Werknemers in België bleven in 2022 gemiddeld 7,53 dagen thuis. In Brussel lag dit aantal op 7,76 dagen, een dag meer dan het jaar daarvoor.

Griepseizoen

Afwezigheid op werk door ziekte blijft wel een groot probleem in België. Nog nooit waren er zo veel zieken op het werk als vorig jaar, constateert Acerta. Een oorzaak voor de toename is de nasleep van de coronapandemie, het hoge aantal gevallen van RSV en het griepseizoen dat vroeg begon. Het is het vijfde jaar op rij dat het ziekteverzuim op nationaal niveau stijgt. Sinds 2018 is er een toename van 14,5 procent.

Die nationale stijging is verrassend, zegt Smeets. “Mensen zijn de laatste jaren veel meer bezig met gezondheid en sporten en op het werk is er meer aandacht voor zaken als stress en ergonomie.” Maar dat is dus niet terug te zien in de cijfers. Smeets ziet een verklaring in wat hij noemt "stressvolle tijden", waarmee hij doelt op de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. “Dat zorgt voor veel onzekerheid en kan uiteindelijk leiden tot meer afwezigheid.”

Wat kunnen werkgevers doen om het ziekteverzuim tegen te gaan? Smeets wijst op het belang van aandacht voor preventie en mentaal welzijn. “Neem initiatieven om het werk voor mensen zo aangenaam mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het combineren van werk op kantoor en thuiswerk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni