| De eerste uitnodigingen voor de boosterprik zijn al verstuurd.

Brusselse jongeren mogen boosterprik dan toch halen in de Rand

JP
© BRUZZ
10/02/2022
Updated: 11/02/2022 10.45u

Ook Brusselse jongeren mogen de boosterprik gaan halen in de Vlaamse Rand. Dat is het resultaat van overleg tussen de vaccinatiecentra en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, na een hele dag onduidelijkheid. De praktische details zullen vrijdag worden vastgelegd.

Ook jongeren tussen twaalf en zeventien jaar oud uit Brussel mogen zich binnenkort inschrijven voor de boosterprik in de Vlaamse Rand, de faciliteitengemeentes en de grensgemeentes. Vrijdag zitten de betrokken vaccinatiecentra samen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om de details uit te werken, zo meldt de woordvoerster van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Dan zal ook duidelijk worden vanaf wanneer de jongeren zich precies mogen aanmelden.

Vlaanderen is momenteel het enige gewest waar jongeren zich kunnen inschrijven voor de boosterprik. Volgens Beke zou er in de Vlaamse vaccinatiecentra niet gecontroleerd worden op woonplaats, maar verschillende vaccinatiecentra in de Vlaamse Rand rond Brussel gaven aan dat ze dat niet zagen zitten en wel degelijk Brusselse jongeren zouden weigeren.

Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle, ook van CD&V, kon zich niet vinden in de houding van de randgemeenten en stelde dat er plaats genoeg was om ook Brusselse tieners een derde prik te geven.

Spreiden

Duidelijk is wel dat er een inschrijvingssysteem zal komen om de extra vaccins te spreiden. Maar bij het vaccinatiecentrum in Dilbeek denken ze niet dat het zo’n vaart zal lopen. "Er zijn in Brussel zo’n 35.000 jongeren die mogen komen, dat betekent 1.500 per centrum. In Vlaanderen zien we dat zo’n tien procent van de jongeren gebruik maakt van de boosterprik. Dat zijn dus zo’n 150 extra vaccins per centrum."

Ook in Wemmel verwacht burgemeester Walter Vansteenkiste (LB) geen enorme toeloop van Brusselse jongeren. "Wij hebben nu alleen tijd nodig om ons te organiseren. We moeten hiervoor acht à tien extra vrijwilligers oproepen," zegt Vansteenkiste. Bovendien is er juridisch nog niets veranderd, zegt hij. "Wij zijn niet van mening veranderd. Er is nog geen toestemmingsformulier geregeld op Brussels niveau. Voorlopig aanvaarden wij dus alleen de kandidaturen uit Vlaanderen."

Vanuit het vaccinatiecentrum in Tervuren wil coördinerend arts Dirk Devroey nog niet communiceren. Deze vrijdag volgt nog een overleg met de verschillende burgemeesters en het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid.

Uit een kleine rondvraag door BRUZZ blijkt dat heel wat jongeren niet op een derde dosis zitten te wachten, tenzij het verplicht wordt om te kunnen reizen.

Louis Massagé, coördinator vaccinatiecentrum Dilbeek: "Brusselse jongeren kunnen zich vanaf 16 februari in Dilbeek laten vaccineren"

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni