Eenvoudig Nederlands

De eerste vaccins tegen het coronavirus zijn aangekomen in Brussel

© Burgemeester Benoit Cerexhe via Twitter
| Janice Kerr (68) kreeg het vaccin als derde Brusselse.

De eerste vaccins tegen corona zijn in Brussel aangekomen. De bewoners van het rusthuis Onze-Lieve-Vrouw Van Stokkel hebben al een prikje gehad. In januari krijgen alle bewoners van de Brusselse rusthuizen een vaccinatie.

De eerste vaccins zijn naar drie Belgische rusthuizen gegaan: in Vlaanderen, Wallonië en in Brussel. In Brussel gingen de vaccins naar het rusthuis Onze-Lieve-Vrouw van Stokkel.

"Het is wel een fijn gevoel, een licht aan het einde van de tunnel," zegt Inge Neven. Zij is de baas van de Brusselse gezondsheidsinspectie. "Het is een lang en zwaar jaar geweest. Voor ons, maar zeker voor het zorgpersoneel."

Er zijn in Brussel in totaal iets meer dan 130 rusthuizen. Daar wonen ongeveer 11.500 mensen. In de maand januari krijgen zij, als alles goed gaat, allemaal een vaccinatie. Zij zijn het meest kwetsbaar voor corona en komen daarna als eerste aan de beurt. Daarna volgt het personeel dat in de rusthuizen werkt.

Nog niet genoeg vaccins

Er zijn op dit moment nog niet genoeg vaccins om iedereen tegelijk te vaccineren. Een aantal van de vaccins moeten eerst nog worden goedgekeurd door Europa. Daarom gebeuren de vaccinaties in verschillende fases. Normaal gesproken gaan de vaccinaties verder in februari.

Personeel ziekenhuizen

In februari komt eerst het personeel van de ziekenhuizen aan de beurt. Ook huisartsen, tandartsen en andere mensen die met veel patiënten werken, krijgen in februari een vaccin.

Daarna volgen in april de mensen van boven de 65. Ook mensen tussen de 45 en 65 die al een andere ziekte hebben, krijgen een vaccin. Net als mensen die een 'essentieel beroep' uitoefenen. Denk bijvoorbeeld aan politiemensen of leerkrachten.

De rest van de mensen

Daarna volgt de rest van de mensen. Er komen in Brussel verschillende grote centra waar de mensen naartoe moeten om een vaccinatie te krijgen.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?