UZ Hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Jette web
© Peter Dhondt-BRUZZ | UZ Hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Jette

Expertisecentrum Dementie lanceert campagne voor hersengezondheid

© Belga
09/05/2022

Het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen heeft maandag aan de ingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette haar campagne '2 voor de prijs van 1' gelanceerd. Hiermee promoot het een gezonde leefstijl, want die kan zowel leiden tot een betere hersengezondheid als tot een betere cardiovasculaire gezondheid.

In België leiden ongeveer 200.000 mensen aan dementie, in Vlaanderen zijn dat er liefst 141.000. De aandacht rond preventie van hersenziekten is de laatste jaren gestegen en uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat wat goed is voor het hart ook goed is voor het brein.

"40 procent van het totaalaantal personen met dementie zou je kunnen vermijden door aan preventie te doen en een gezonde levensstijl," erkent Sebastiaan Engelsborghs, diensthoofd neurologie in het UZ Brussel.

Bewustzijn vergroten

Veel bewegen, sociale contacten hebben, je brein actief onderhouden, bijvoorbeeld door het leren van een nieuwe taal of je voeding aanpassen naar een mediterraan dieet kan allemaal helpen. Aan de ingang van het UZ Brussel werden daarom appels en flyers uitgedeeld en de campagne zal op dezelfde manier gevoerd worden op markten in Vlaanderen. Bij de artsen worden posters opgehangen in de wachtkamers en op de website van de campagne kan je met een test je hersengezondheid meten.

"Als het gaat om het voorkomen van dementie dan kan je het risico inperken door er zelf aan te werken. Het wil niet zeggen dat je nooit dementie gaat ontwikkelen, maar het wil zeggen dat je bewust met je eigen gezondheid en je eigen brein bezig bent," stelt Jurn Verschraegen, directeur Expertisecentrum Dementie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie