Gespecialiseerde verpleegkundigen in Erasmusziekenhuis staken

© PhotoNews
| Dokters en verplegend personeel verzorgen zwaar zieke patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht.

Verpleegkundigen van de afdelingen spoed en intensieve zorgen leggen maandagmiddag het werk neer in het Erasmusziekenhuis. Ze doen dat omdat hun statuut van gespecialiseerde verpleegkundige wordt opgeheven. Hierdoor zullen ze salaris moeten inleveren.

De actie gaat uit van de verpleegkundigen en wordt niet gesteund door de vakbonden, schrijft BX1.

De directe aanleiding is het verdwijnen van het statuut van gespecialiseerde verpleegkundige. Wat wil zeggen dat er mogelijk een deel van hun salaris afgaat en dat het beroep minder aantrekkelijk wordt.

Vanaf 1 juli kan de bezoldiging van gespecialiseerde verpleegkundigen naar beneden worden bijgesteld. "We realiseren ons nu dat zulke verpleegkundigen salaris kunnen verliezen, met al dan niet belangrijke gevolgen voor de betrokkenen", legt Adrien Dufour, voorzitter van de Nationale Federatie van verpleegkundigen uit aan RTBF.

Om gespecialiseerde verpleegkundige te worden, moet je nu vier jaar studeren plus een jaar specialisatie. Deze extra verantwoordelijkheden en deze opleiding zouden dan ook niet meer vergoed worden. De druppel te veel dus, na de pandemie en de toegenomen werkdruk.

Minimale dienstverlening

Die bezorgdheid werd eerder al geuit. Op 12 mei stuurden twee verenigingen van gespecialiseerde verpleegkundigen een open brief aan de minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De brief was door honderd hoofdverpleegkundigen uit verschillende ziekenhuizen in Brussel en Wallonië ondertekend. Alles bij elkaar hekelden ze het gebrek aan aandacht en erkenning van het beroep.

De frustratie wordt nu omgezet in een staking, en wel in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Daar legt men deze maandag vanaf 13.00 uur voor onbepaalde tijd het werk neer. Jérôme Tack werkt bij het Erasmusziekenhuis en is tegelijk voorzitter van de Vereniging van Verpleegkundigen van Intensieve Zorg. “Het is een van de diensten die steeds specifieker wordt. Uit alle internationale onderzoeken blijkt dat hoe meer verpleegkundigen gespecialiseerd zijn, hoe meer jaren ze studeren, hoe beter ze opgeleid zijn, wat de sterfte in het ziekenhuis doet verminderen. Dus voor ons is deze politieke beslissing echt in strijd met de patiëntveiligheid."

In Erasmus wordt een minimale dienstverlening geboden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?