GGC bezorgt lijst ongevaccineerde inwoners aan gemeenten die daarom vragen

© Belgaimage
| Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum aan de Heizel.

De Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heeft de gegevens van de ongevaccineerde inwoners opgelijst en bezorgd aan 13 Brusselse gemeenten die daarom gevraagd hebben, zodat zij opnieuw contact kunnen opnemen met die burgers via post of telefoon. Al ruim 5.700 65-plussers werden zo gecontacteerd. Binnenkort zullen ook 18- tot 44-jarigen, die nog niet gevaccineerd zijn, een sensibiliserend sms'je ontvangen.

Dat blijkt na navraag dinsdag, op basis van de wekelijkse persconferentie van de GGC daags voordien. De gegevensoverdracht is volgens de organisatie in lijn met de Europese wetgeving rond gegevensbescherming (GDPR). Elke gemeenteraad heeft één vertrouwenspersoon aangeduid en een overeenkomst met de GGC ondertekend.

Dertien van de 19 gemeenten gingen in op het aanbod van het Gewest. Schaarbeek bijvoorbeeld heeft dat tot nu toe nog niet gedaan, volgens de woordvoerster van burgemeester Jodogne (Défi) omdat de gemeente zich nog vragen stelt over de naleving van de GDPR. Evere, Ganshoren, Oudergem, Sint-Lambrechts-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde hebben evenmin de lijst opgevraagd.

65-plussers

De deelnemende gemeenten moeten zich in eerste instantie focussen op de 65+'ers, degenen die het vatbaarst zijn voor ernstige complicaties van Covid-19. "Alle niet-gevaccineerden zijn nog een veel te grote groep om direct aan te spreken of schrijven", zegt GGC-woordvoerster Fatima Boudjaoui. "Eerder zijn er daarom al sensibiliserende sms'jes uitgestuurd naar Brusselaars tussen 45 en 64 jaar oud die zich nog niet lieten vaccineren." Binnenkort ontvangen ook Brusselaars tussen 18 en 44 jaar oud een dergelijke sms.

"Met de gerichte campagne op naam willen we de burgers informeren over de mogelijkheden tot vaccinatie, en de mogelijkheden tot gratis vervoer, vertaling en begeleiding."

Vorst bijvoorbeeld, dat de namenlijst van niet-gevaccineerde burgers heeft opgevraagd, heeft gepersonaliseerde brieven verstuurd naar de driehonderd oudste niet-gevaccineerden. "We hopen over een tiental dagen het effect daarvan te kunnen meten en op basis daarvan onze strategie te verfijnen", zegt woordvoerster Estelle Toscanucci.

Sint-Joost vroeg ook al de namen op, maar moet er nog mee aan de slag, laat de woordvoerster van burgemeester Emir Kir weten. "De conventie met de GGC over de gegevens is pas goedgekeurd op de laatste gemeenteraad. Het zal ook afhangen van hoe de coronatoestand evolueert. Dit gaat wel enorm veel tijd vragen. Niet iedereen is altijd meteen bereikbaar, en dan is er ook nog de vakantieperiode. "

Een derde gecontacteerden twijfelt

Meer dan de helft van de 5.704 senioren die door de gemeenten al per telefoon gecontacteerd werden, konden inderdaad niet bereikt worden. Van de mensen die wel bereikt werden, liet 30 procent weten niet gevaccineerd te willen worden. Een kleiner aantal, ongeveer 28 procent, had zich intussen al aangemeld voor een coronavaccin of had zelfs al een coronavaccin ontvangen. Nog eens 26 procent twijfelde nog steeds om zich te laten vaccineren.

De GGC neemt deze maatregel omdat het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heel gevoelig is voor de impact van buitenlandse reizen op de epidemiologische situatie, benadrukte Neven in de persconferentie. Volgens de GGC komen wekelijks 10.000 mensen terug uit een rode zone.

Een op de vijf coronabesmettingen wordt vastgesteld bij een coronatest na een buitenlandse reis. Met 2,1 procent lag de positiviteitsratio in de week van 5 tot 11 juli aanzienlijk hoger dan een week eerder (1,3 procent). Neven onderlijnde het belang van een coronatest - en van het respecteren van de quarantainemaatregelen in afwachting van het testresultaat - voor wie terugkeert uit het buitenland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?