| Het Bordet-instituut is helemaal links te zien op de Erasmus-campus in Anderlecht.

Groen licht voor Groot Brussels Universitair Ziekenhuis

© Belga
10/07/2021

De Mededingingsautoriteit heeft groen licht gegeven voor de fusie tussen het Universitair Ziekenhuis Erasmus in Anderlecht, het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola en het kankerinstituut Jules Bordet. Dat laatste verhuist naar de Erasmus-site, waar het in november de deuren opent. Met de verhuis is 400 miljoen euro gemoeid.

Dat zegt burgemeester Philippe Close (PS), zaterdag in L'Echo. "We hebben 400 miljoen euro geïnvesteerd in het kankerinstituut Jules Bordet, dat naast de faculteit in Anderlecht komt", klinkt het. Dat geld zou voornamelijk in het nieuwe gebouw steken.

Het Bordet-instituut is een Brussels openbaar ziekenhuis, dat door de samensmelting met de ULB haar universitaire statuut behouden ziet. Het is een tweetalig ziekenhuis, wat volgens het kabinet van Close ook zo zal blijven, ook al gaat het samen met het Erasmus-ziekenhuis, dat wettelijk eentalig Frans is.

Groen licht

De beslissing van de mededingingsautoriteit viel eind juni, en komt bijna een jaar na de goedkeuring van de gemeenteraad van de Stad Brussel voor de fusie. Het nieuwe ziekenhuis is goed voor 1.400 bedden, 850 artsen en 4.800 werknemers.

Het Groot Brussels Universitair Ziekenhuis (GBUZ) wordt verantwoordelijk voor het strategisch en operationeel beheer van de drie ziekenhuizen. "De groepering zorgt voor een gezamenlijk zeggenschap over de drie afzonderlijke ziekenhuizen."

Het Erasmus-ziekenhuis, waarvan de inrichtende macht de ULB is, vormt een (algemeen) academisch ziekenhuis. Het Jules Bordet Instituut is een monodisciplinair ziekenhuis dat oncologische zorg aanbiedt. Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola is een monodisciplinair ziekenhuis dat pediatrische zorg biedt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni