Kliniek Sint-Jan bouwt aan nieuwe polikliniek

© Kliniek Sint-Jan
| De Kliniek Sint-Jan krijgt een nieuwe ingang in de Asstraat met rechtstreekse toegang tot de polikliniek.

Tegen de lente van 2022 opent op de site Kruidtuin van Kliniek Sint-Jan een nieuwe polikliniek. Het project is onderdeel van het strategische investeringsprogramma dat de kliniek het referentieziekenhuis wil maken in hartje Brussel.

“We willen de polikliniek als het ware terug het licht laten zien”, zegt Hadewig De Corte, CEO van Kliniek Sint-Jan. De polikliniek, die zich al vijfentwintig jaar op kelderverdieping –2 bevindt, zal verhuizen naar de zevende, achtste, negende en tiende verdieping aan de kant van de Interparking Kruidtuin. Vanaf april 2022 zouden er zo’n 2.000 consultaties per dag plaatsvinden.

“Met ons strategisch plan bevestigen we onze positie als een modern en dynamisch ziekenhuis dat toegankelijk is en blijft voor iedereen in Brussel”, aldus De Corte. “Patiëntenervaring staat centraal in onze plannen. Elke patiënt is een persoon met een verhaal, een context. Daar houden we meer dan ooit rekening mee.”

sint-jan botanique
© Kliniek Sint-Jan
| De polikliniek verhuist naar de zevende, achtste, negende en tiende verdieping boven de Interparking.

Zo krijgt de polikliniek ook een nieuw restaurant voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Om het ziekenhuis toegankelijker te maken, komt er een nieuwe ingang in de Asstraat met rechtstreekse toegang tot de polikliniek en nieuwe mobiliteitszone die een Kiss & Ride-strook bevat. Van die nieuwe inkom wil de Kliniek Sint-Jan een warmer en toegankelijker onthaal maken. “We brengen de stad Brussel zélf binnen in de polikliniek”, kondigt De Corte aan. Binnenkort lanceert het ziekenhuis een wedstrijd voor Brusselse kunstscholen en kunstenaars. Zij kunnen een ontwerp indienen voor een monumentale muurschildering aan de nieuwe ingang.

Verminderde zorg

Voor de werkzaamheden moest de zorg die plaatsvond op de vier verdiepingen waar de polikliniek intrek neemt, herverdeeld worden over het hele ziekenhuis. “We verbouwen terwijl we in het ziekenhuis blijven werken”, stelt De Corte. “En we gaan niet liegen: dat zal soms voor overlast zorgen. Maar we blijven in dialoog gaan met alle patiënten en medewerkers om voor zo weinig mogelijk storingen te zorgen.”

Ook voor de zorgcapaciteit zullen de verbouwingen gevolgen hebben, aldus de CEO. “Mogelijk zullen we de zorg tweemaal voor een periode van drie maanden wat moeten inperken. Vermoedelijk zal dat op de geriatrie en de psychiatrie zijn, maar dat moeten we nog bekijken.”

Investering van 200 miljoen

De bouw van de polikliniek het komende jaar is niet de enige vernieuwing voor het ziekenhuis. Op alledrie de sites, Kruidtuin, Middaglijn en Leopold I, worden het aantal diensten uitgebreid. Zo wordt de werking van de dienst Radiologie geoptimaliseerd en komt er een nieuwe geriatrische dienst aan de Kruidtuin. Op die laatste site worden ook alle zorgen voor moeders, baby’s en kinderen samengebracht op één verdieping. Daar komt een nieuw verloskwartier, een vernieuwde neonatologie en een uitgebreide materniteit. Het geheel aan vernieuwingen zou afgerond moeten zijn tegen 2024.

Voor het strategisch investeringsprogramma wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. Naast de Kliniek Sint-Jan zelf, financieren ook de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie), de artsen en een consortium (tijdelijke vereniging, red.) van banken het project mee.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?