Metrostation Kunst-Wet

| Metrostation Kunst-Wet.

MIVB test automaten uit met gezonde snacks

KVDP
© BRUZZ
02/01/2024

In metrostations Schuman, Montgomery en Kunst-Wet zullen binnenkort nieuwe snackautomaten staan. Reizigers zullen er alleen nog gezonde snacks kunnen kopen.

Dat heeft Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) vorige maand gezegd in het Brussels Parlement, als antwoord op een vraag van parlementslid Thomas Naessens (Ecolo). "Het valt wel eens voor dat ik de metro neem en honger of dorst krijg, maar in de bestaande automaten wordt alleen maar industrieel voedsel met teveel suiker of zout aangeboden," zegt het parlementslid uit Jette aan BRUZZ.

Het Gewest lanceerde vorig jaar een openbare aanbesteding om op zoek te gaan naar nieuwe operatoren die automaten met gezonde voeding en drank willen aanbieden in de metrostations. Een eerste kandidaat bood zich aan in juni. "De MIVB ontmoette de kandidaat en stemde ermee in om een test uit te voeren in drie stations: Montgomery, Schuman en Kunst-Wet. De test begint zodra de kandidaat operationeel is," aldus Van den Brandt.

Good Food

Dit jaar nog, in de loop van deze of volgende maand, zouden de nieuwe automaten operationeel moeten zijn. Dat is goed nieuws volgens Naessens. "We willen hiermee niet zeggen wie wat moet eten, maar iedereen moet wel de mogelijkheid hebben om voor gezonde voeding te kiezen. Deze nieuwe automaten passen in Good Food, de gewestelijke visie op duurzame en kwalitatieve voeding die vaak ook lokaal is," zegt de Jettenaar. "Met dit initiatief willen we nieuwe economische operatoren die in Good Food passen stimuleren."

Hoe lang de test met de nieuwe automaten in metrostations Schuman, Kunst-Wet en Montgomery zal duren is nog niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat het niet bij die drie stations zal blijven. In augustus toonde een tweede kandidaat interesse. "De MIVB zal de kandidaat ontmoeten zodra deze de nodige documenten voor zijn kandidatuur heeft verzameld," aldus Van den Brandt.

Naessens benadrukt dat er nog een openbare aanbesteding loopt en dat potentiële operatoren zich kunnen melden via de website van de MIVB. "Zelf zou ik nog verder willen gaan, door ook te kijken naar het voedselaanbod van de winkels in de metrostations."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Good Food, metrostations

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni