© Kliniek Sint-Jan

Nieuw platform brengt materniteitsdiensten in Kliniek Sint-Jan samen

© BRUZZ
05/12/2023

De Kliniek Sint-Jan heeft sinds kort een "ultramodern Moeder-Kind Plateau" geopend, een nieuwe afdeling op de materniteit. Die moet de verschillende diensten efficiënter samenbrengen, waardoor bevallen zowel voor ouder als kind aangenamer wordt.

In de Kliniek Sint-Jan zijn elk jaar 1.800 bevallingen, bijna vijf per dag dus. In het verleden bevonden alle bijhorende diensten zich op verschillende verdiepingen in het ziekenhuis. Dat maakte het voor kersverse ouders en hun pasgeboren baby niet altijd comfortabel. Een verbouwing heeft al die diensten nu bij elkaar gebracht: het verloskwartier, de operatiezaal voor keizersneden, de ontwaakzaal, de materniteit en de afdeling neonatalogie.

De nieuwe afdeling zorgt ervoor dat artsen sneller kunnen schakelen tijdens bevallingen die extra ingrepen vereisen en ze versterkt ook de band tussen moeder en kind. "Want die band is zeker in de eerste 48 uur belangrijk," vertelt Carine Vanden Hende, hoofdvroedvrouw in Kliniek Sint-Jan. "Door deze nieuwe afdeling zijn moeders niet meer gescheiden van hun baby’s. De zorgteams spelen daarop in."

De diensten zijn niet enkel samengebracht, er zijn ook enkele nieuwigheden, zoals ‘kangoeroekamers’ die speciaal voor premature en kwetsbare baby’s ingericht zijn. In die kamers staat een bed zodat de ouders altijd bij hun kindje kunnen blijven en er huid-op-huidcontact mee kunnen hebben. Voor bevallende mama’s is een VR-bril beschikbaar. Die moet de pijn helpen verzachten zonder extra pijnstillers toe te dienen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie