Nucleaire dreiging veroorzaakt rush op jodiumpillen in Brussel

Apotheek  pano Apotheek  pano
© Saskia Vanderstichele
| Een apotheek in Brussel
© Saskia Vanderstichele
| Een apotheek in Brussel

Door de nucleaire dreiging van Rusland na de inval in Oekraïne zien de Brusselse apotheken een sterke toename in de vraag naar jodiumpillen. Sinds de start van de oorlog zijn er reeds 17.500 dozen jodiumtabletten over de toonbank gegaan, meldt Ann Herzeel, co-voorzitter van de Apothekersvereniging van Brussel. "Er is zeker nog genoeg voorraad."

In Apotheek Slachmuylders in Sint-Jans-Molenbeek zijn de afgelopen drie dagen 40 dozen jodiumtabletten over de toonbank gegaan. Nog voor het goed en wel middag is zijn er vrijdag nog eens 12 dozen verkocht.

“Mensen hebben veel vragen over hoe ze de jodiumtabletten moeten nemen en wanneer,” zegt Herzeel, tevens eigenaar van apotheek Herzeel in Molenbeek. “Zeker in Brussel krijgen we hier veel vragen rond omdat mensen niet altijd geconnecteerd zijn met de Belgische media.”

In totaal zijn de afgelopen dagen reeds 17.500 dozen jodiumtabletten verkocht aan 16.000 patiënten. Maar Herzeel benadrukt dat er nog genoeg voorraad is. “Met de doos geven we ook altijd een begeleid advies.”

Dat advies is belangrijk, jodiumpillen zijn namelijk pas vereist als er echt radioactieve straling is. “We benadrukken steeds dat mensen de pillen nooit op eigen initiatief mogen innemen. Ze moeten wachten op een officiële communicatie van de overheid, en zeker niet afgaan op wat er op sociale media passeert.”

Juiste dosis

Het is belangrijk dat ook de juiste dosis wordt genomen in het geval de pillen nodig zouden zijn. Kinderen tussen 3 en 12 jaar oud mogen dan één tablet innemen, 12- tot 40-jarigen mogen er twee innemen.

Vanaf 40 jaar heeft het geen zin om jodiumtabletten te nemen, legt Herzeel uit. De jodiumtabletten beschermen namelijk tegen schildklierkanker in geval van een verhoogde radioactiviteit, maar vanaf 40 jaar is dat risico verwaarloosbaar. Bovendien is de kans op complicaties zoals een verstoorde werking van de schildklier hoger bij personen ouder dan 40.

De pillen blijven tien jaar goed en worden dus meestal gewoon toegevoegd aan de thuisapotheek. “We vertellen klanten ook dat als ze thuis een doosje hebben, ze geen nieuwe nodig hebben. Op de doos staat bijvoorbeeld 2017, en dan denken klanten dat dit de vervaldatum is, maar dat is de fabricagedatum," aldus Herzeel nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?