Opnieuw mondmaskerplicht in Molenbeek

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 14 april 2022

In Molenbeek is het in april opnieuw verplicht om een mondmasker te dragen op bepaalde plaatsen in de openbare ruimte. Dat staat in een nieuwe politieverordening. Wie zich er niet aan houdt, kan een boete krijgen tot 350 euro.

Sinds 7 maart en de wijziging naar code geel van de coronabarometer is het dragen van een mondmasker in de openbare ruimte, uitgenomen zorginstellingen en het openbaar vervoer, niet meer verplicht. De gemeente Sint-Jans-Molenbeek besliste echter om opnieuw een mondmaskerplicht in te voeren.

Concreet moet iedereen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen in de Ribaucourtstraat, de Ninoofsesteenweg, de Gentsesteenweg, op het Sint-Jan-Baptistvoorplein, in de straat van het gemeentelijk testcentrum en in de straat van het gemeentelijk vaccinatiecentrum. Ook op alle markten en in gemeentelijke gebouwen geldt een mondmaskerplicht.

De maatregel geldt van 1 tot en met 30 april. Wie zich er niet aan houdt kan een boete krijgen tot 350 euro.

Besmettingen

De reden van de mondmaskerplicht is de stijging van het aantal coronabesmettingen. In de week van 22 tot 28 maar zijn er in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 4.659 nieuwe positieve gevallen vastgesteld. Dat is een stijging van 16 procent in vergelijking met de week daarvoor.

Molenbeek heeft tot nu toe nog steeds de laagste incidentie (aantal gevallen per 100.000 inwoners), maar zit wel bij de sterkste stijgers. De incidentie steeg in vergelijking met vorige week met 19 procent.

Ook de vaccinatiegraad wordt als reden genoemd in de verordening. In het Brussels gewest is inmiddels 62 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, wat lager is dan Vlaanderen (85 procent) en Walloniƫ (74 procent). 37 procent kreeg al een boosterprik. In Molenbeek is 49 procent van de bevolking volledig ingeƫnt, en 64 procent van de volwassen bevolking.

Voorzorgsmaatregel

Onder andere door de islamitische vastenmaand ramadan zijn er meer mensen op hetzelfde moment in de straten van Molenbeek. Daarom wil de gemeente preventief ingrijpen. "Dit is enkel een maatregel voor de maand april," zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS). "Dit is een voorzorgsmaatregel voor onze meest kwetsbare bevolking."

Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?