18 december 2020: Eerste minister Alexander De Croo op de persconferentie na een bijeenkomst van het overlegcomité waar nieuwe coronamaatergelen besproken werden door de verschillende regeringen van het land

| Foto 18 december 2020. Premier De Croo zal op 14 april samenzitten met de andere regeringsleiders

Overlegcomité evalueert paaspauze en onderzoekt testevents

TG
© Belga
14/04/2021

Het Overlegcomité van de regeringen komt woensdag opnieuw samen, na de paaspauze die drie weken geleden werd beslist. Het is uitkijken naar beslissingen over de niet-essentiële winkels en de niet-medische contactberoepen, die toen hun activiteiten moesten stopzetten of beperken. De heropening van de horeca op 1 mei lijkt weinig kans op slagen te hebben.

Na het Overlegcomité van 24 maart kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) een paaspauze van vier weken aan. De besmettingscijfers gingen immers de verkeerde richting uit. Daarom werd beslist niet-essentiële winkels op afspraak te laten werken of met een afhaalmogelijkheid. De contactberoepen zoals kappers moesten de deuren opnieuw sluiten en de scholen gingen een week vroeger dicht.

Intussen gaat het de betere kant op met de cijfers, al zijn ze nog niet geruststellend. De druk op de ziekenhuizen blijft bijvoorbeeld groot. De ziekenhuisopnames daalden de afgelopen week met 5 procent, maar op de afdeling intensieve zorg zijn nog steeds bijna alle erkende bedden bezet, met covid- en niet-covidpatiënten. Tegen die achtergrond vindt viroloog Steven Van Gucht het bijvoorbeeld nog te vroeg om drastisch te versoepelen.

Eén zware discussie lijkt alvast wel van de baan. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de bonden en de koepels kwamen maandag al overeen dat de scholen opnieuw de deuren openen na de paasvakantie, maar met een veiligheidsmarge. Voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs zullen afwisselend contactonderwijs en afstandsonderwijs gelden. Verwacht wordt dat het onderwijs daarom - in tegenstelling tot enkele weken terug - geen struikelblok zal vormen.

Horeca of niet?

Normaal gezien zouden de contactberoepen en de niet-essentiële winkels vanaf 26 april opnieuw hun activiteiten moeten kunnen hernemen. De winkels werken nu op afspraak, maar het is duidelijk dat die maatregel qua omzet een pijnlijk verhaal is. Een bron merkt op dat het misschien beter is even te wachten tot wanneer de cijfers verbeterd zijn, alvorens te beslissen.

Politiek lijkt het ook een uitgemaakte zaak dat de horeca op 1 mei niet volledig zal kunnen heropenen. Afgelopen weekend gaf coronacommissaris Pedro Facon al een schot voor de boeg door die heropening eerder halfweg de maand mei te situeren. De scholen heropenen, de paaspauze stopzetten én de cafés en restaurants heropstarten zou volgens hem immers te veel van het goede zijn.

De vraag is wat er intussen kan gebeuren. De Vlaamse regering steunt al langer het idee om de terrassen te openen. Bij vorige pogingen werd die piste steevast afgewezen, maar ze zou nu volgens sommigen iets meer kans op slagen hebben. Daarbij wordt vooral opgemerkt dat het kan helpen om de openbare orde te helpen handhaven.

Avondklok

Wat zeker op de agenda staat zijn testevents. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaf enkele dagen geleden al aan dat daarvoor een kader moet worden uitgewerkt. In Nederland vinden al experimenten met testevents plaats. Het zou het pad kunnen effenen voor kleinere evenementen, waarbij zou worden gewerkt met sneltesten.

Wat zo goed als zeker sneuvelt is het reisverbod. Het was al niet naar de zin van de Europese Unie dat ons land dat verbod zo lang hanteerde. Dat zou dus op 19 april aflopen, na de paasvakantie. Bovendien kwam er intussen een samenwerkingsakkoord tussen de verschillende beleidsniveaus. Dat moet zorgen voor een betere overdracht van informatie, zodat de naleving van de quarantaineregels na de terugkeer uit het buitenland beter kan worden gecontroleerd.

Het is afwachten of er gesleuteld wordt aan de avondklok en de buitenbubbel. Die laatste verkleinde van tien naar vier personen. Ondertussen blijft Brussel als enige regio in het land een avondklok van 22 uur tot 6 uur toepassen. In andere landsdelen is dat middernacht tot 5 uur.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni