Overlegcomité komt dinsdag al samen

© PhotoNews
| Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na een eerder overlegcomité
Updated: 26-10-2021 - 07:25

Het Overlegcomité over de coronasituatie in ons land dat normaal gezien vrijdag zou plaatsvinden wordt verplaatst naar dinsdagnamiddag. Dat gebeurt op vraag van de premier, "met het oog op een voorzichtige aanpak voor de komende weken en maanden," meldt zijn woordvoerder.

Normaal gezien zouden de federale bevoegde ministers en de vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen elkaar pas vrijdag weer spreken over de evolutie van de pandemie, maar de vergadering vindt nu dinsdag om 16.30 uur al plaats.

De snelle stijging van het aantal besmettingen met COVID-19 is de grote boosdoener: minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sprak vorige week al van een "vierde besmettingsgolf". Zondag maande de Vooruit-vicepremier mensen al aan om opnieuw vaker het mondmasker te dragen, en daarvoor niet te wachten op de politiek. "Doe dat maar vanaf morgen", klonk het op VTM Nieuws.

Naast de uitbreiding van de mondmaskerplicht buigt het Overlegcomité zich naar verluidt ook over de bredere toepassing van het Covid Safe Ticket, al is N-VA daar geen grote voorstander van. Daarnaast zou telewerk opnieuw sterker aangeraden kunnen worden. Het einde van de federale fase van het crisisbeheer, waar enkele weken geleden nog sprake van was, lijkt op dit moment dan weer helemaal niet meer aan de orde. Het Overlegcomité vergadert straks vanaf 16.30 uur. Dat zal via videoverbinding gebeuren: onder meer Vlaams minister-president Jan Jambon bevindt zich in het buitenland. Aansluitend volgt hoogstwaarschijnlijk wel een persconferentie.

De kans bestaat dat het vooral Vlaanderen is dat op bepaalde fronten zal moeten verstrengen. Op 1 oktober schafte Vlaanderen de mondmaskerplicht op heel wat plaatsen af. Brussel deed dat niet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?