Parket zal gebruikers van Brusselse drugsruimte niet vervolgen

© PhotoNews
| Druggebruikers (archief)

Het parket van Brussel heeft zich geëngageerd om gebruikers van het nieuwe drugscentrum - dat in december de deuren opent - niet te vervolgen zolang ze geen misbruik maken van de gebruiksruimten.

Dat verklaarde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in de Kamer, waar hij in commissie antwoordde op vragen van Sofie De Wit (N-VA) en Katja Gabriëls (Open VLD). De minister legde uit dat het parket wel zal vervolgen indien zou blijken dat de verbruikers de zaal zouden misbruiken door bijvoorbeeld een drughandel op te zetten.

Het wettelijk kader voor de gebruikersruimten werd maandag goedgekeurd in het Brussels Parlement (de Verenigde Vergadering van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie). In 2019 werd een gelijkaardige tekst goedgekeurd door de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof). In december zal in de Woeringenstraat van de Stad Brussel zo'n centrum de deuren openen.

"Het doel is de rust in de publieke ruimte te verzekeren en een veilige omgeving voor iedereen", stelde Van Quickenborne. Hij wees ook naar een gelijkaardig project in Luik in 2018 en naar Vlaamse programma's van spuitenruil in steden zoals Antwerpen. In strikte zin faciliteren zij het druggebruik zoals voorzien in de drugwet van 1921, aldus nog de minister van Justitie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?