De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

Het Belgische Beenmergregister roept samen met Rode Kruis-Vlaanderen, Croix Rouge de Belgique en enkele ziekenhuizen op om meer etnische variatie te brengen in de stamceldatabank. Eén op de drie patiënten met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots vindt immers geen geschikte stamceldonor. De organisaties grijpen Wereld Stamceldonorendag op 17 september aan om bijkomende donoren te vinden.

Voor patiënten met ernstige ziektes zoals leukemie en lymfeklierkanker is een behandeling met stamcellen vaak de levensreddende laatste kans om te genezen. Belangrijk is wel dat de stamcellen van de donor exact passen bij de patiënt, zodat zijn of haar lichaam die niet afstoot. Het weefseltype is daarbij belangrijk, wat genetisch bepaald is. De etnische roots van de patiënt en de donor spelen dus een zeer grote rol.

Minder dan drie procent van de Belgische stamceldonoren heeft Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots. Daardoor heeft één op de drie patiënten het moeilijk om een geschikte donor te vinden. Bij mensen met West-Europese roots is dat slechts één op de tien.

'Zoek naar een naald in een hooiberg'

"Omdat minder dan 3 procent van de donoren die in het Belgische stamcelregister staat Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots heeft, zitten we dus met een probleem", zegt Prof. Emr. Dr. Pierre Zachée, voorzitter van het Belgische BeenmergProgramma. "Voor patiënten van deze etnische doelgroepen is het momenteel zoeken naar een naald in een hooiberg. Daarom is het levensnoodzakelijk dat we dringend meer etnische variatie krijgen in het stamcelregister."

Het Belgische Beenmergregister, Rode Kruis-Vlaanderen, Croix Rouge de Belgique, UZ Brussel, AZ Sint-Jan en het donorcentrum van Mont-Godinne slaan nu de handen in mekaar om zoveel mogelijk Belgen op te roepen zich te registreren als beenmergdonor.

Het Belgische Beenmergregister lanceert een campagne om bewustzijn te creëren rond het belang van etnische roots bij stamceldonoren en om zoveel mogelijk Belgen te overtuigen zich te registeren als donor. Registreren kan via www.stamceldonor.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni