Tien zwangere vrouwen met corona op Brusselse intensieve zorg

LG
© BRUZZ
18/04/2021

Een opmerkelijk cijfer waar we voorlopig geen eenduidige verklaring voor hebben: in Brussel liggen maar liefst tien zwangere vrouwen met corona op de afdeling intensieve zorgen. Dat zegt intensivist Geert Meyfroidt in een interview met De Standaard.

Intensivist van het UZ Leuven Geert Meyfroidt was niet de eerste die het in de weekendkrant van De Standaard opmerkte: steeds meer mensen onder de veertig komen op de afdeling intensieve zorgen terecht met een coronabesmetting. Maar wat hem daar in het bijzonder bij opviel, was het aantal zwangere vrouwen dat nu op intensieve zorgen belandt.

Het aantal is vooral in Brussel opmerkelijk: maar liefst tien zwangere vrouwen krijgen in onze hoofdstad intensieve zorgen door een Covid-besmetting. Volgens Meyfroidt, die extra duiding gaf na het interview in De Standaard, liggen de tien vrouwen voornamelijk op de intensieve afdeling in het Erasmusziekenhuis. Maar waarom het er zo veel zijn, daar heeft hij geen directe verklaring voor.

Armoede als risicofactor

Yves Coppieters, epidemioloog aan het ULB, kan ook niet met zekerheid zeggen wat er aan de hand is. "Zwangerschap op zich is geen risicofactor voor corona. Maar we moeten rekening houden met het feit dat het Erasmusziekenhuis in één van de armste buurten van Brussel is gelegen", stelt hij.

Bepaalde risicofactoren voor corona, worden in deze regio versterkt door armoede bij de bevolking. "We wisten al eerder dat meer mensen uit zwakkere economische posities in het ziekenhuis terechtkomen met corona, door een zwakkere gezondheid, een groter risico op obesitas en suikerziekte en andere aandoeningen. Mogelijks speelt bijvoorbeeld overgewicht bij zwangere vrouwen of zwangerschapsdiabetes hierin een rol. Maar de artsen die deze zwangere vrouwen verzorgen, zijn de enigen die echt iets wezenlijk kunnen zeggen over de reden waarom ze in het ziekenhuis zijn beland", sluit Coppieters af. In Brussel ligt ook het aantal vrouwen dat lijdt aan zwangerschapsdiabetes hoger dan in de rest van België.

De verantwoordelijke van de Covid-afdeling van het Erasmusziekenhuis was voorlopig niet bereikbaar voor meer informatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni