UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette

| De huisartsenwachtpost in het UZ Brussel in Jette gaat dicht.

Tweetalige huisartsenwachtpost aan UZ Brussel sluit wegens te weinig patiënten

Bettina Hubo
© BRUZZ
09/01/2024

De tweetalige huisartsenwachtpost in het UZ Brussel in Jette gaat dicht per 15 januari. De vzw Brusselse Wachtdienst oordeelt dat er te weinig volk komt. Gezocht wordt naar een nieuwe, zichtbaarder locatie in het noorden van de stad. De wachtpost in het centrum zal de rol van tweetalige wachtpost weer op zich nemen.

De Garde Bruxelloise-Brusselse Wachtdienst (GBBW) organiseert in Brussel zes huisartsenwachtposten waar patiënten op weekavonden en tijdens het weekend terechtkunnen: in het centrum, Schaarbeek, Anderlecht, Etterbeek, Vorst en het UZ. Voor mensen die de deur niet uitkunnen is er ook een mobiele wachtdienst.

De wachtpost in het UZ Brussel ging open in april 2022. Eigenlijk was het een verhuizing van de post in Molenbeek, die gesloten werd. De GBBW oordeelde dat er nood was aan een wachtpost meer in het noorden van de stad en dat een post in het UZ de druk op de spoeddienst daar zou kunnen verlichten. Op vraag van het UZ werd het een tweetalige wachtpost, meteen de enige in het gewest want er zijn niet voldoende tweetalige artsen om meer dan één wachtpost (plus de mobiele dienst) te bemannen.

Slecht gelegen

Goed anderhalf jaar na de opening moet Laurent Otero Fernandez, directeur van de GBBW, vaststellen dat er te weinig mensen naar de wachtpost in het UZ komen. “Bij de andere vijf wachtposten zagen we vorig jaar zo’n vierduizend patiënten, in het UZ maar 1.900, minder dan tien procent van het totale patiëntenbestand. Dat is te weinig om onze opdracht ten aanzien van de Brusselse bevolking te vervullen.”

Volgens Otero vonden de mensen de weg niet naar de wachtpost op de UZ-site. “De huisartsenpost is slecht gelegen, op driehonderd meter van de spoeddienst. Je moet via de ingang van het kinderziekenhuis, maar het is niet goed aangegeven. Bovendien waren er maandenlang werken op de parking vlakbij,” zegt hij.

Door de lage opkomst raakten de mensen aan het onthaal van de wachtpost en de huisartsen gedemotiveerd, zegt Els Van Hooste, voorzitter van BHAK, de Nederlandstalige Brusselse Huisartsenkring die samen met haar veel grotere Franstalige tegenhanger de huisartsen voor de wachtdiensten levert. “Het werkte niet op die plek en we beseften dat het ook op lange termijn niet zou werken.”

"Bij de andere vijf wachtposten zagen we vorig jaar zo’n vierduizend patiënten, in het UZ maar 1.900"

Laurent Otero Fernandez, directeur van de Brusselse Wachtdienst

Amper doorverwijzingen

Wat volgens de voorzitter meespeelde, was dat de UZ-spoeddienst amper patiënten doorstuurde. “Als de hoge druk op de spoeddienst echt een probleem is, had spoed meer mensen kunnen doorverwijzen naar de wachtpost. Natuurlijk, de patiënten die je doorstuurt, ben je kwijt. Dat is een probleem bij alle ziekenhuizen. Ze worden per binnenkomende patiënt gefinancierd. Het is een systeemfout in de financiering die moet bekeken worden met het Riziv.”

Karolien De Prez, woordvoerder van het UZ, weet niet of er afspraken bestonden over het doorsturen van patiënten. “Wij stellen ook vast dat er niet zoveel mensen naar de huisartsenwachtpost gaan en vinden het jammer,” zegt ze. “Het feit dat onze spoeddienst een 24-uurswerking heeft en ver van de wachtpost ligt, maakte de samenwerking niet evident, dat heeft zeker een rol gespeeld.” Het ziekenhuis heeft begrip voor de beslissing van de GBBW om te sluiten, zegt De Prez. “En we blijven openstaan voor een eventuele samenwerking in de toekomst.”

Tweetalige wachtpost opnieuw in centrum

Met de sluiting van de post in het UZ zal de wachtpost in het centrum, aan de Jean de Brouchoven de Bergeykstraat, de rol van tweetalige wachtpost weer op zich nemen, net als voorheen. Die post zal dan de enige wachtpost zijn waar patiënten zeker in het Nederlands te woord kunnen worden gestaan.

Voorlopig zullen de patiënten uit het noorden van het gewest naar een andere huisartsenpost moeten of een beroep doen op de – duurdere – huisbezoekendienst.

De GBBW is intussen op zoek naar een nieuwe locatie. “Een wachtpost in het noorden van de stad blijft zeker nodig,” zegt Van Hooste. “Ik hoop dat we snel een nieuwe locatie vinden, die zichtbaar en makkelijk toegankelijk is. Misschien iets minder perifeer gelegen, bijvoorbeeld aan het Spiegelplein in Jette. Maar een andere locatie op de site van het UZ behoort ook tot de mogelijkheden.”

In dat laatste het geval moet het voor Otero wel een plek vlakbij de spoeddienst zijn en moeten er duidelijke afspraken komen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni