UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette

| UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette.

UZ Brussel zet in op zorg via algoritme voor kinderen met diabetes

© Belga
16/11/2023

Het kinderziekenhuis van het UZ Brussel, Kidz Health Castle, gebruikt algoritmes om een persoonlijke opvolging van kinderen met diabetes type 1 te voorzien. Het is het eerste ziekenhuis in ons land dat deze stap zet. Via de applicatie Cloudcare kan er in een permanente monitoring van de suikerwaarden voorzien worden.

Via wekelijkse rapportage van de data kunnen artsen de gezondheidsevolutie van de jonge diabeet beter opvolgen. Artsen kunnen zo op afstand beslissen of patiënten minder of juist meer op raadpleging moeten komen. Op die manier is de behandeling een stuk persoonlijker en individueler.

De Cloudcare-applicatie, die ontwikkeld werd door Diabeter en eigendom is van Medtronic, verzamelt voortdurend data op basis van een algoritme. De applicatie gaat aan de slag met deze data van diabetespatiënten en kan analyseert ze. Dokters kunnen van op afstand bijvoorbeeld de glucosewaarden in de gaten houden, of trends op lange termijn in de gaten houden.

Prof. dr. Inge Gies, endocrinoloog en diensthoofd van het kinderziekenhuis van het UZ Brussel stelt dat via "deze vorm van telemonitoring de patiëntjes beter opgevolgd kunnen worden. De gegevens die binnenkomen geven inzichten in hoe het over langere termijn gesteld is met de suikerwaarden en het beheer ervan. De zorg kan op die manier beter worden afgestemd op maat van de patiënten."

Echter, op dit moment wordt de technologie nog niet terugbetaald door de mutualiteit. Ook hangt er één grote 'maar' aan vast: ouders moeten hun fiat geven dat de data gebruikt mogen worden ter analyse.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni