© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | De vaccibus in Elsene. "De regen verpest het, want niemand komt buiten."

Vacci-bus houdt halt in doornat Matonge: ‘Eén dosis? Dat moet wel heel sterk spul zijn'

© BRUZZ
15/07/2021

Na Anneessens in het centrum en Essegem in Jette houdt de vaccinatiebus van de GGC vandaag voor het eerst halt in Matonge. De bus gaat de komende weken nog rondrijden in wijken met een lagere vaccinatiegraad en de GGC breidt de vloot uit naar vijf bussen, mogelijk vanaf volgende week al. “Er was een gevoel dat corona achter de rug is, maar die euforie slaat nu om in een realiteitszin. Mensen beseffen dat het nodig is.”

“Twintig dosissen op twee uur, dat valt goed mee gezien de omstandigheden.” Dokter Karl Gaston Lafaut kijkt naar buiten vanuit de vacci-bus, die vandaag en morgen aan metrohalte Naamsepoort geparkeerd staat. “Begin deze week stonden we aan Anneessens. Zonder uitgebreide communicatie daarover hebben we daar zestig dosissen toegediend, wat boven onze verwachtingen lag.”

Vandaag is er een capaciteit van honderd Johnson & Johnson-dosissen. Die kan nog uitgebreid worden, maar of dat nodig zal zijn, is twijfelachtig. Het regent onophoudelijk en veel volk is er niet op straat. “Jammer dat het regent. Ik ben gekomen om te beschermen tegen het coronavirus, en nu vrees ik voor een verkoudheid”, lacht Edgar net na zijn vaccinatie.

‘Geen gedoe’

De vacci-bus wordt sinds vorige week ingezet in wijken met een lagere vaccinatiegraad. Zo hield de bus eerst halt in de Jetse Essegemwijk, waar de bus middenin de sociale woonblokken stond. Vandaag en morgen is de campagne gericht op Matonge. “Ik woon zelf in Schaarbeek, maar werk in Elsene”, zegt Edgar, die over de vacci-bus had gelezen op de Facebook-pagina van Elsens burgemeester Christos Doulkeridis.

“Ik denk dat dit initiatief oorspronkelijk gericht is op een ander, eerder precair publiek. Maar ik wilde me al een langere tijd laten vaccineren en ik ben niet echt goed op vlak van organisatie en administratie”, vertelt Edgar verder. “Daarom is deze bus erg praktisch. Geen afspraak, geen gedoe met codes enzoverder, en maar één dosis.”

Matonge

Om toch mensen uit de Matonge-wijk aan te trekken, zijn enkele educatieve medewerkers van de Afrikaanse koepelorganisatie Sankaa ter plaatse. “Wij zijn gisteren al door de galerijen gegaan om te sensibiliseren, want het gebeurt hier in Matonge en wij spreken de taal”, zegt Norbert Ngila van Sankaa. “In de galerijen zijn de mensen enthousiast, maar de regen verpest het, want niemand komt buiten.”

We volgen de medewerkers van Sankaa even door een bijna lege Waversesteenweg. Twee jongedames schuilen onder de luifel van een juwelierszaak. “Weten jullie dat er een vaccinatiebus is om de hoek? Het is maar één dosis, gratis.” Eén van hen heeft al twee dosissen Pfizer gekregen, de andere dame wil er niet van weten wanneer ze verneemt dat het Johnson & Johnson-vaccin wordt toegediend in de bus. “Eén dosis? Dat moet dan wel heel sterk spul zijn.” Ze haalt haar gsm boven om een RTL-reportage over bijwerkingen bij het J&J-vaccin te tonen.

“We stellen vast dat veel mensen nog aarzelen. Mensen twijfelen omdat ze niet zeker zijn over het vaccin, hebben vragen over waarom er zoveel vaccins zijn of wijzen op tegenstrijdige informatie in de media”, vertelt Norbert. “Veel mensen zijn nog bang, maar anderzijds zijn er ook steeds meer mensen gevaccineerd, en dat helpt.” Zo slaagt Sankaa erin om Richard te overtuigen. “Als anderen het vaccin nemen, waarom ik dan niet”, zegt hij. “Ik had een beetje schrik voor het vaccin, maar we leven al lang met het virus en ik zie dat het aan kracht toeneemt.”

Vijf bussen

Morgen staat de bus opnieuw op de Bolwerksquare en de bus blijft ook volgende week in Elsene, maandag en dinsdag op het Fernand Cocqplein en donderdag en vrijdag aan de Boondaalsesteenweg. Volgens de GGC is de bus zo’n succes dat ze de vloot uitbreidt naar vijf bussen. “Binnen twee weken zeker, maar misschien al volgende week”, zegt coördinerend arts Karl Gaston Lafaut.

“Mensen die naar de bus komen zijn blij. Er was even een gevoel dat corona achter de rug is, maar die euforie slaat nu om in een realiteitszin. Mensen beseffen dat het nodig is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Gezondheid, vaccibus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie